Usi metalice. Sunt usile metalice chiar atat de sigure si usor de intretinut?

Usi metalice. Sunt usile metalice chiar atat de sigure si usor de intretinut?


Sunt usile metalice chiar atat de sigure? Chiar atat de usor de intretinut? Daca da cum sa le incadram in design? Usile metalice inspira, cu siguranta, mai multa incredere. Daca nu de mult era de neconceput sa pui o astfel de usa intr-o casa care avea pretentia ca este mai mult decat o magazie, lucrurile s-au schimbat foarte mult.


Usi metalice. Sunt usile metalice chiar atat de sigure si usor de intretinut?

In primul rand, noile tehnologii de prelucrare a metalului permit realizarea unor usi metalice care sa raspunda cerintelor minime de estetica. Ba mai mult, acestea pot avea acum culori foarte asemanatoare lemnului putandu-se incadra cu eleganta in designul exterior sau interior al casei.

Cat despre siguranta, usile metalice sunt mai rezistente la un ‚atac” direct decat usile de lemn dar esentiale in a oferi protectia necesara sunt sistemele si mecanismele de  inchidere precum si modul in care usile sunt prinse in perete sau in cadrul ce le sustin.

Cu alte cuvinte, o usa metalica este ata de buna pe cat este sistemul de inchidere al acesteia. Pentru a spori nivelul de siguranta, se poate opta pentru un sistem de inchidere multipunct ingropat. De foarte mare importanta este calitatea butucului. Daca acesta este spart, usa se poate deschide foarte usor. Este recomandata instalarea unor yale suplimentare sau alegerea unei usi care au prevazute din fabricatie doua sisteme de inchidere.

Usile metalice pot fi construite din mai multe materiale. Sunt de preferat cele din otel sau aliaje de calitate superioara si este de evitat alama, un material moale si mai putin rezistent.

Modul in care usa este fixata este extrem de important. O fixare in tocuri cu beton este preferabila fixarii in spuma poliuretanica, material care poate fi usor fortat. Suruburile de prindere trebie sa fie din otel si ingropate cat mai adanc. La o fixare necorespuzatoare, exista riscul dezechilibrarii acesteia atunci cand este trantita, ceea ce va duce in timp la o inchidere necorespunzatoare. Este bine ca la montarea usii, sa fiti de fata deoarece unii constructori aleg calea „mai simpla”.

O usa metalica trebuie tratata cu mai multa atentie decat o usa clasica, de lemn. La 3 luni se greseaza balamalele cu uleiuri speciale. Usa de metal nu se curata cu apa din abundenta sau substante abrazive. Se folosesc solutii usoare de detergenti sau amoniac de uz casnic. Periodic se recomanda revopsilea lor.

Usile metalice sunt in general mai rezistente dar daca acestea sunt amplasate la exterior, este nevoie de o intretinere si mai riguroasa deoarece aspectul metalului poate avea de suferit de pe urma ploii sau a expunerii indelungate la soare.

Usile metalice moderne se incadreaza mult mai usor in designul casei. Aspectul metalic, rece si lipsit de caldura se poate schimba radical daca este imbracata intr-un autocolant. Acesta poate avea culoarea lemnului preferat sau se pot alege nuante care sa se potriveasca cu aspectul casei la exterior si interior. De asemenea, usile metalice pot fi ornate la fel ca si cele de lemn pentru a oferi un aspect clasic sau modern.

Usile metalice raman totusi recomandate pentru a oferi siguranta respectiv pentru a fi instalate la intrare in casa, sau cel mult la balcon sau terasa. Fiind mai grele si mai greu de intretinut, nu se recomanda pentru camerele de interior, la bucatarie, la dormitor sau la baie unde traficul este foarte mare sau exista riscul mai mare de a rugini sau a fi afectate de abur si umezeala.

Sursa foto: forms-surfaces.com

elefant.ro
elefant.ro

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2022 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER