Cum sa-ti uzi gradina eficient?


Cum sa-ti uzi gradina eficient?


Sfaturi utile | Publicat la 30 Iul 2012 | 6258 afisari


Apa inseamna viata si acest lucru este valabil si pentru plantele din gradina ta. Orice cultura  irigata corect va da un randament mai mare, iar orice gradina ajutata sa treaca peste perioadele lungi fara ploaie te va rasplati cu frumusetea ei tot timpul verii.


Cum sa-ti uzi gradina eficient? - Poza 1
Cum sa-ti uzi gradina eficient? - Poza 2
Cum sa-ti uzi gradina eficient? - Poza 3
Cum sa-ti uzi gradina eficient? - Poza 4

Cum un lucru atat de important nu poate fi realizat sporadic sau atunci „cand avem timp”, tendinta este alegerea unui sistem de irigare automat. Cand este acest lucru o decizie buna?

Iata 3 situatii in care nu ar trebui sa investesti intr-un sistem automat:

- locuiesti intr-o zona relativ racoroasa, iar zilele cu arsita sunt destul de rare.

- plantele din gradina ta nu sunt foarte mari iubitoare de apa

- ai o gradina cu multe alei pavate si o zona mai mica de verdeata sau cu putine flori

Udarea gradinii cu furtunul este o activitate relaxanta, dar nu este si eficienta mai ales in cazul in care trebuie acoperita o suprafata mare. Totusi, instalarea unui sistem automat implica niste costuri pe care trebuie sa le iei in considerare. Daca te-ai decis sa instalezi un astfel de sistem, trebuie sa iei in calcul mai multe aspecte.

Sistemele de irigare pot fi de suprafata sau ingropate. Cele de suprafata pot fi prin aspersie, micro-aspersie sau prin picurare.  Sistemele de irigare prin picurare sunt mai usor de instalat si, de obicei, mai ieftine decat sistemele traditionale de udare prin aspersie.

Instalarea nu se face oricum ci ai nevoie de un proiect al sistemului de irigare ce se face inca de la realizarea proiectului de amenajare a gradinii, mai ales la sistemele de irigare subterane. Sistemele de acest tip pot fi comandate manual sau automat.

Un sistem de irigare automat vine cu cateva avantaje foarte importante:

- Irigarea se realizeaza la timp si zilnic daca este cazul.

- Nu se face risipa de apa. Avand control asupra cantitatii de apa si timpilor de udare, se va folosi atata apa cat este necesara pentru plante. Un sistem eficient, mai ales cel dotat si cu senzor de ploaie, poate reduce consumul de apa cu pana la 50%.

- Castig de timp deoarece nu mai este necesara implicarea dumneavoastra sau a unei persoane dedicata acestei activitati.

- Suprafetele sunt udate uniform.

- Se creeaza un microclimat sanatos pentru plante.

- Se obtine un randament mai bun de crestere al plantelor si veti observa ca veti avea plante mai verzi cu flori mai multe.

- Se purifica aerul retinandu-se praful din atmosfera.

- Se realizeaza cresterea uniforma a plantelor.

La alegerea sistemului de irigare trebuie sa luati in considerare marimea gradinii, sursa de apa, debitul si presiunea. Bineinteles, este recomandata instalarea acestui sistem inainte de amenajarea gradinii sau, daca nu este posibil, toamna sau iarna.

SURSA FOTO: www.gardena.com


Scris de: Ciprian Paunica  |  ciprian.paunica@anadeea.roAdauga comentariul tau
Despre Ciprian Paunica
Avatar Ciprian Paunica

Grafician la baza, membru fondator ANADEEA Advertising in anul 2005, initiator a nenumarate ..

Contact valeacascadelor.ro