Cum sa aplici principiile Feng Shui in gradina ta

Cum sa aplici principiile Feng Shui in gradina ta


Gradina este oaza ta de liniste. Este locul in care vrei sa simti cum energia negativa a unei zile incarcate este inlocuita de energia pozitiva a gandurilor bune si nu numai.

vivre.ro
vivre.ro

Chiar daca urmaresti mereu sa respecti regulile Feng-Shui, cu siguranta ai remarcat ca o anumita ordine a lucrurilor iti ofera o senzatie de liniste. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa transformi gradina intr-un loc in care mintea ta sa intre cu adevarat in armonie cu natura.
Prin modul in care iti aranjezi gradina, poti realiza echilibru dintre Yin, partea feminina, fluida, reprezentata de plantele cu flori si frunze mici ori de pietrele mici si rotunde si Yang, partea solida, masculina, reprezentata de fantani, plantele cu flori mari sau statui orizontale. Prin combinatia potrivita poti atrage energia pozitiva Chi sau o poti directiona, dupa dorinta, in interiorul gradinii.

Conform principiilor Feng Shui orice gradina este impartita in 9 zone Bagua (Sanatate, Faima, Parteneriat, Familie, Copii, Energie, Cunoastere, Cariera, Prieteni) si din nici o gradina nu trebuie sa lipseasca vantul (feng) si apa (shui).

Energia intr-o gradina este directionata prin folosirea celor 5 elemente esentiale:

- Lemnul, reprezentat de plante vii si tufe folosite cu precadere in partea de sud-est si est a gradinii.
- Focul, reprezentat de plantele rosii cu flori sau lampi si surse de lumina folosite in partea de sud a gradinii.
- Pamantul, reprezentat de statui, ghivece de lut, bolovani care se amplaseaza in partea de sud-vest.
- Metalul, reprezentat de unelte, suporturi si decoratiuni, neaparat rotunjite, amplasate preferabil in vest si nord-vest.
- Apa care trebuie sa fie curgatoare si poate fi amplasata sub forma unui iaz sau unei fantani in partea de nord.

Punctele cardinale au o importanta deosebita conform principiilor Feng Shui. Chiar orientarea generala a gradinii are efect asupra modului in care circula energia si influenteaza modul de aranjare al elementelor. Pentru a determina pozitia gradinii trebuie sa stati chiar in fata intrarii principale si sa va folositi de o busola.

In functie de orientare, anumite elemente trebuie utilizate cu predominanta. Spre exemplu, daca gradina este orientata spre nord aceasta trebuie construita in jurul elementului Apa si este recomandata construirea unui mic iaz sau a unei fantani. Apa trebuie sa fie curata, in miscare si aerata, iar vietuitoarele moarte inlocuite imediat.

Orientata spre sud, aceasta nu trebuie amplasata langa bucatarie, mai degraba langa sufragerie. Se folosesc din abundenta plante si este bine sa fie cat mai bine luminata.

Gradinile orientate spre vest ar trebui sa aiba copaci care sa aduca umbra si in aceeasi masura pietris, bolovani si dale de piatra, iar daca este spre est sau sud-est, aceasta trebuie decorata cu arbusti, randuri de flori si magnolii.

Pentru orientarea nord-est se poate folosi pietrisul sau se pot construi alei din pietre si in aceeasi masura ziduri de caramida, iar pentru spre sud-vest se pot folosi cu precadere pietre si bolovani.

Principiile Feng Shui sunt extrem de complexe si nu trebuie urmate literalmente ci folosite ca exemplu.

Important este ca modul in care arata gradina sa te afecteze pozitiv, sa iti faca placere si ai grija sa folosesti cele 5 elemente esentiale in echilibru, fara a exagera cu prezenta unuia sau altuia.Surse foto: www.thegreenninja.org, www.castorcito.comm, www.projectplans.net, www.cool-been.com

Îți recomandăm
Banca pentru exterior Windsor
Leagan Cunda
Leagan Foça
Canapea de exterior Elisa
retroboutique.ro
retroboutique.ro
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER