Cum, cat si cand sa iti uzi gradina?


Cum, cat si cand sa iti uzi gradina?


Sfaturi utile | Publicat la 09 Iul 2012 | 3641 afisari


O gradina are nevoie de ajutor pentru a isi pastra aspectul ingrijit, iar cel mai important lucru este o irigare realizata in conditii optime. Daca pur si simplu pui un furtun sa ude la intamplare nu reusesti mare lucru, ba dimpotriva, este posibil sa aduci mai multe prejudicii.


Cum, cat si cand sa iti uzi gradina? - Poza 1
Cum, cat si cand sa iti uzi gradina? - Poza 2
Cum, cat si cand sa iti uzi gradina? - Poza 3
Cum, cat si cand sa iti uzi gradina? - Poza 4

De cata apa are nevoie gradina ta?. In gradina, cel mai probabil sunt mai multe tipuri de plante, arbusti sau copaci. Radacinile acestora cresc diferit, mai adanc sau mai putin adanc in sol. De aceea, este bine sa cunosti cat mai multe lucruri despre plantele din gradina ta pentru a estima cat mai bine timpul de irigare.

Solul este de asemenea important. Un sol foarte nisipos permite trecerea apei foarte rapid astfel ca plantele nu au timp sa isi traga apa suficient de repede. Solutia este nu de a uda mai mult ci de a uda mai des. Un sol cleios poate fi udat mai rar. Daca nu esti un cunoscator, iti poti face o idee punand intr-un recipient transparent pamant din gradina ta si vazand cat de repede ajunge apa in straturile inferioare si la fundul recipientului.

La fel de bine, poti verifica direct in gradina sapand la anumite intervale o mica groapa putand sa iti dai seama cat de bine este udat solul si daca este nevoie sa suplimentezi apa cazuta din precipitatiile naturale.

Cand sa irigi?

Este indicat in momentele in care este mai racoare, dimineata si seara, pentru a reduce evaporarea. Plantele nu se uda in timpul zilei sau pe canicula sau daca este urgent sa se faca acest lucru este important ca apa sa nu ajunga pe plante, respectiv pe frunze. Stabilirea unui program fix de irigare sau instalarea unui sistem automat ajuta la reducerea consumului de apa. 

Cum este cel mai bine sa irigi?

Irigarea nu este identica cu o ploaie naturala. In cazul ploii, conditiile atmosferice se schimba si temperatura scade. Daca irigarea se face noaptea sau cand este racoare, stropii pot cadea de sus. Altfel, este indicat sa se faca udarea plantelor la radacina.

Irigarea se face uniform avand grija ca pamantul sa fie imbibat. Udarea in exces si formarea baltoacelor este de evitat. Udarea plantelor mai mult decat este necesar poate avea acelasi afect ca si neirigarea la timp deoarece plantele se pot si ele ineca.

Alege un sistem de irigare adecvat si construieste santuri de irigare in jurul plantelor. Pentru gradinile mici este recomandata folosirea unui sistem de irigare picatura cu picatura care este economic si eficient. Daca uzi cu furtunul, foloseste un pulverizator sau o stropitoare.

Cel mai important lucru este sa te informezi care sunt cerintele minime pentru fiecare tip de planta, in ceea ce priveste cantitatea de apa, astfel poti grupa plantele in functie de necesitatile de apa pentru a evita irigarea in exces.

Surse foto: www.irigatii-gradina.ro, www.caromtex.net, www.kudika.ro


Scris de: Ciprian Paunica  |  ciprian.paunica@anadeea.roAdauga comentariul tau
Despre Ciprian Paunica
Avatar Ciprian Paunica

Grafician la baza, membru fondator ANADEEA Advertising in anul 2005, initiator a nenumarate ..

Contact valeacascadelor.ro