Cum, cât şi când să îţi uzi grădina?

Cum, cât şi când să îţi uzi grădina?


O grădină are nevoie de ajutor pentru a-și păstra aspectul îngrijit, iar cel mai important lucru este o irigare realizată în condiții optime. Dacă pur și simplu pui un furtun să ude la întâmplare, nu reușești mare lucru, ba dimpotrivă, este posibil să aduci mai multe prejudicii.


Cum, cat si cand sa iti uzi gradina?
Cum, cat si cand sa iti uzi gradina?

De câtă apă are nevoie grădina ta? În grădină, cel mai probabil sunt mai multe tipuri de plante, arbuşti sau copaci. Rădăcinile acestora cresc diferit, mai adânc sau mai puţin adânc în sol. De aceea este bine să cunoşti cât mai multe lucruri despre plantele din grădina ta pentru a estima cât mai corect timpul de irigare.

Solul este, de asemenea, important. Un sol foarte nisipos permite trecerea apei foarte rapid, astfel că plantele nu au timp să îşi tragă apa suficient de repede. Soluţia este nu de a uda mai mult, ci de a uda mai des. Un sol cleios poate fi udat mai rar. Dacă nu eşti un cunoscător, îţi poţi face o idee punând într-un recipient transparent pământ din grădina ta şi văzând cât de repede ajunge apa în straturile inferioare şi la fundul recipientului.

La fel de bine, poţi verifica direct în grădină, săpând la anumite intervale o mică groapă şi putând să îţi dai seama cât de bine este udat solul şi dacă este nevoie să suplimentezi apa căzută din precipitaţiile naturale.

Când să irigi?

Este indicat în momentele în care este mai răcoare, dimineaţa şi seara, pentru a reduce evaporarea. Plantele nu se udă în timpul zilei sau pe caniculă. Dacă este urgent să se facă acest lucru, este important ca apa să nu ajungă pe plante, respectiv pe frunze. Stabilirea unui program fix de irigare sau instalarea unui sistem automat ajută la reducerea consumului de apă.

Cum este cel mai bine să irigi?

Irigarea nu este identică cu o ploaie naturală. În cazul ploii, condiţiile atmosferice se schimbă şi temperatura scade. Dacă irigarea se face noaptea sau când este răcoare, stropii pot cădea de sus. Altfel, este indicat să se facă udarea plantelor la rădăcină.

Irigarea se face uniform, având grijă ca pământul să fie îmbibat. Udarea în exces şi formarea băltoacelor este de evitat. Udarea plantelor mai mult decât este necesar poate avea acelaşi efect ca şi neirigarea la timp, deoarece plantele se pot şi ele îneca.

Alege un sistem de irigare adecvat şi construieşte şanţuri de irigare în jurul plantelor. Pentru grădinile mici este recomandată folosirea unui sistem de irigare picătură cu picătură, care este economic şi eficient. Dacă uzi cu furtunul, foloseşte un pulverizator sau o stropitoare.

Cel mai important lucru este să te informezi care sunt cerinţele minime pentru fiecare tip de plantă în ceea ce priveşte cantitatea de apă necesară; astfel poţi grupa plantele în funcţie de necesităţile de apă, pentru a evita irigarea în exces.

Îți recomandăm
Duza rotativa Rainbird R-VAN 18, 4.0-5.5m, 360° • Rain Bird
Furtun flexibil aspersoare Rain Bird SPX-FLEX, 30m
Leagan Foça
Set mobilier din ratan pentru grădină Perfetto
creditfix.ro
creditfix.ro

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2022 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER