Programul Casa Verde iti baga bani in buzunar, apa calda si caldura in casa

Programul Casa Verde iti baga bani in buzunar, apa calda si caldura in casa


ValeaCascadelor.ro | Știri

13 Apr 2011 | 57 afisari

Statul roman continua si in anul 2011 sa cofinanteze proiectele de inlocuire si completare a sistemelor de incalzire conventionale cu cele care folosesc energie regenerabila prin Programul Casa Verde. Pe langa beneficiile aduse mediului inconjurator, cei pana la 20.000 de lei pe care ii puteti primi de la stat reprezinta o motivatie in plus.

vivre.ro
vivre.ro

Programul Casa Verde iti baga bani in buzunar, apa calda si caldura in casa - Poza 1

Programul Casa Verde este al doilea proiect de succes al Fondului de Mediu, alaturi de programul Rabla, ambele avand impact direct asupra cetateanului. Bugetul alocat pentru 2011 se preconizeaza la 100 milioane de lei, fiind distribuit pe judete in functie de numarul de locuitori. Sesiunea de depunere a dosarelor pentru 2011 incepe din luna Aprilie.

Finantarea prin Programul Casa Verde

De la data de 1 iulie 2010, Programul privind instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, inclusiv inlocuirea sau completarea sistemelor clasice de incalzire, denumit popular Programul "Casa Verde" este operational, iar persoanele fizice isi pot depune dosarele de finantare nerambursabila pentru 2011 la agentiile judetene de mediu din localitatile unde domiciliaza.

Prin finantarea nerambursabila din Fondul pentru mediu se incurajeaza utilizarea sistemelor care folosesc sursele de energie regenerabila, nepoluante.

Programul consta in acordarea unor sume fixe, din bugetul Fondului pentru mediu, in functie de tipul instalatiei, astfel:
- pana la 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare;
- pana la 8.000 lei pentru instalarea pompelor de caldura;
- pana la 6.000 lei pentru instalatie de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa, precum si orice fel de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Mai multe detalii, formulare etc. pe site-ul ministerului la adresa www.afm.ro

Functioneaza!

Primaria comunei Gugesti din Vrancea este printre primele comunitati din judet in ceea ce priveste incalzirea folosind sisteme alternative de energie si anume panouri solare. Cinci institutii din localitate au montate pe acoperis panouri solare. Deci, se poate! "Noi am depus proiectele la Administratia Fondului de Mediu si, dupa cum se vede, ni le-au aprobat. Intreaga investitie s-a ridicat la 5,2 miliarde de lei vechi din care noi am contribuit cu un miliard", a declarat edilul Vasile Vatra. Primarul mai spune ca nu dispar cheltuielile cu incalzirea, doar ca acestea sunt mult diminuate.

Pensionarii, imprumutati la CAR pentru panouri solare

De altfel, febra montarii de panouri solare a cuprins judetul, iar in Focsani proprietarii de case au inceput sa se debranseze de la societatea de termoficare pentru a se incalzi la soare. Administratorul unei firme de profil locale spune ca tot mai multa lume isi doreste sa treaca la energia alternativa  pentru ca este mai ieftina si ca in timp investitia se amortizeaza. "Cel mai ieftin panou este, sa zic asa, undeva la 1.500 lei la care se mai adauga si costul instalatiei propriu zise si se ajunge astfel la circa 3.000 de lei. Sunt si persoane instarite care isi monteaza panouri de zeci de mii de lei, dar si pensionari care mai fac cate un imprumut la CAR pentru a trece pe energie alternativa", a declarat acesta. Totodata, panourile sunt de mai multe feluri, in functie de necesitati. Sunt panouri care capteaza energia solara si o transforma in energie termica, energie care poate fi folosita atat pentru apa menajera cat si pentru incalzirea locuintei. Alte panouri transforma energia solara in celule fotovoltaice producand in final curent electric.

Sursa: Ziarul de Vrancea

vivre.ro
vivre.ro
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER