Cum sa amenajezi un loc de joaca pentru copii in gradina ta


Cum sa amenajezi un loc de joaca pentru copii in gradina ta


Sfaturi utile | Publicat la 06 Aug 2012 | 11527 afisari


Ce sens ar avea sa ai o gradina daca nici chiar copilul tau nu se poate bucura de ea? Un loc de joaca amenajat  in aer liber ii asigura un spatiu placut, benefic si sigur. Ce faci totusi cand gradina pare a fi prea mica pentru a mai acomoda si un loc de joaca?


Cum sa amenajezi un loc de joaca pentru copii in gradina ta - Poza 1
Cum sa amenajezi un loc de joaca pentru copii in gradina ta - Poza 2
Cum sa amenajezi un loc de joaca pentru copii in gradina ta - Poza 3
Cum sa amenajezi un loc de joaca pentru copii in gradina ta - Poza 4

In primii ani de viata ai copilului poti amenaja o lada cu nisip care nu va ocupa foarte mult loc si va asigura distractia celui mic. Intre pamant si nisip se poate interpune o folie pentru a opri trecerea insectelor sau animalelor mici in nisip. Se mai pune o folie si peste nisip atunci cand nu este folosit. Mai fii atent sa dublezi toate marginile ascutite cu bucati de cauciuc si verifica sa nu existe cuie sau alte obiecte ascutite sau taioase.

Daca te bucuri de o gradina mai mare, poti construi locul de joaca prin plasarea unei casute de activitati cu usa si ferestre care se pot deschide, a unui balansoar sau unui tobogan. Integrarea locului de joaca se poate face cu succes daca:

- Exista un gazon moale ce poate atenua orice cadere. In caz contrar se poate instala gazon artificial pe zona alocata spatiului de joaca.

- Exista suficient spatiu

- Nu exista riscul ca anumite animale sa isi faca culcus sau sa contamineze zona de joaca a copilului.  

Un spatiu de joaca separat poate fi mai sigur deopotriva pentru copil si pentru gradina. Delimitarea se poate face cu un gard special conceput. Copilul poate invata repede ca doar in acea zona se poate juca, fara a distruge plantele sau alte elemente de decor din gradina si fara a ajunge in zone unde se poate accidenta.

Un spatiu dedicat poate fi amenajat mai eficient, astfel incat sa nu prezinte un risc pentru copil. Un astfel de spatiu poate fi curatat mai bine si protejat de apa astfel incat sa nu apara suprafete alunecoase dupa o scurta ploaie.

O alta solutie pentru gradinile mici poate fi un loc de joaca modular cu etaj care se gaseste in comert sau unul facut la comanda.  Acestea au structura de baza realizata din metal solid invelit in burete si PVC pentru a amortiza socurile, pe cand structura de la etaj este delimitata cu plase care elimina riscul caderii copilului.

Intr-o gradina mica mai pot fi incluse toboganele, bouncerele sau cursele cu obstacole gonfabile care pot fi instalate numai vara sau in weekend-uri in rest putand fi depozitate in garaj sau in debara. Ca sa obtii mai mult loc intr-o gradina mica, poti sacrifica florile sau alte elemente de decor  delicate care oricum nu vor avea o viata lunga.

Pe cat posibil, amplaseaza locul de joaca langa copaci care vor oferi umbra. Cu putin efort poti chiar planta sau integra un  copac in locul delimitat, acesta putand servi ca suport pentru diverse constructii, ascunzatori, case pentru pasari sau case suspendate.

Surse foto: www.sandhillshorticulturalgardens.com, www.schoolplaygrounddesigners.co.uk, www.tobyworld.ie

Scris de: Ciprian Paunica  |  ciprian.paunica@anadeea.roAdauga comentariul tau
Despre Ciprian Paunica
Avatar Ciprian Paunica

Grafician la baza, membru fondator ANADEEA Advertising in anul 2005, initiator a nenumarate ..

Contact valeacascadelor.ro