Cum poti prelungi durata de viata a televizorului tau

Cum poti prelungi durata de viata a televizorului tau


Tehnologiile noi au revolutionat piata televizoarelor in ultimii ani. Acum poti alege: LCD, Plasma, LED sau OLED. Oferta este bogata, dar devine putin cam complicat sa alegi o varianta sau alta. Dincolo de functii, diagonala si claritate, trebuie sa te gandesti si la durata de viata aceasta fiind influentata de tipul de iluminare al ecranului.


Cum poti prelungi durata de viata a televizorului tau

La televizoarele LED si LCD, imaginea este redata de cristalele lichide. In cazul celor LCD, iluminarea este data de neoane,  in cazul celor LED este data de diode emitatoare de lumina, iar cele OLED nu au nevoie de iluminare. Plasmele lumineaza prin utilizarea gazelor rare precum xenon sau neon.

Durata de viata a plasmelor este de aproximativ 60,000 de ore ceea ce inseamna aproximativ 20-25 de ani de vizionare, dar dupa aproximativ 30,000 de ore capacitatea de iluminare scade la jumatate. Durata de viata estimata a unui LCD este de 30,000-60,000 ore. Televizoarele bazate pe tehnologia LED sunt relativ noi și nu se cunoaste inca sigur durata lor de viata, dar se asteapta ca va fi cu siguranta peste cea a LCD-urilor. Durata de viata a ecranelor OLED este de aproximativ 14,000 ore.

Durata de viata depinde si de producator si nu numai de tehnologie, deci ai grija sa alegi un producator de renume sau cel putin unul care ofera o durata de garantie satisfacatoare.

Pentru a prelungi durata de viata a televizorului puteti:

- Mentine televizorul la niveluri de luminozitate cat mai mici. Cand este intuneric in camera, nu este necesara mentinerea luminozitatii la 100%.

- Tineti televizorul intr-o camera bine ventilata si racoroasa pentru a evita supra-incalzirea acestuia (in cazul Plasmelor si LCD-urilor) si reduce solicitarea componentelor de racire.

- Inchideti televizorul cand nu este folosit.

- In cazul plasmelor, evitati sa lasati o imagine statica pe ecran mai mult de 15 minute si vizualizati programele in format widescreen.

- Cumparati unul din modelele mai noi care includ tehnologii suplimentare anti-ardere.

Daca imaginea devine intunecata se poate inlocui sursa de lumina si prelungi durata de viata a televizorului. In cazul in care acest lucru nu se intampla intr-un timp relativ scurt dupa achizitionare, va fi poate mai recomandata achizitionarea unui nou televizor care inglobeaza tehnologii mult mai atractive.  

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2023 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER