Centrale termice pe lemne, pe gaze sau electrice?
Centrale termice pe lemne, pe gaze sau electrice?
ValeaCascadelor.ro | Sfaturi utile
956 afisari
Fiecare dintre aceste tipuri de centrale termice are avantaje şi dezavantaje. Cunoscându-le, o vom putea alege pe aceea care se potriveşte dorinţelor noastre. Cum alegem o centrală termică în funcţie de combustibilul consumat? Ce ar trebui să luăm în calcul? Sunt întrebări care nu se pun în mod curent, deoarece nu avem atâtea posibilităţi la un moment dat.

Dacă avem un apartament în condominiu, nu există decât soluţia cu gaz sau curent electric. Dacă avem însă o casă de vacanţă la munte, vom avea de ales între lemne sau electricitate.
Centrale termică pe combustibil solid (lemn sau carbune)
Avantaje:
- combustibil ieftin, fie el lemn sau cărbune.
Dezavantaje:
- încărcări dese cu combustibil (la fiecare şase-opt ore). Se poate evita acest lucru prin alegerea unei centrale termice cu încărcare automată, dar acestea nu folosesc combustibili solizi uzuali, ci peleţi;
- întreruperea curentului electric implică introducerea unor elemente de siguranţă în instalaţie, ceea ce conduce la creşterea investiţiei iniţiale. Dacă la celelalte tipuri de centrale termice lipsa curentului electric nu prezintă probleme deosebite, la cele pe combustibil solid lipsa circulaţiei agentului termic prin instalaţie poate genera probleme serioase. De ce? Pentru că, odată aprins combustibilul solid în focarul centralei, nu se poate stinge imediat, iar acesta produce o cantitate de căldură ce trebuie consumată. De aceea se folosesc puffere (acumulatoare de căldură), vase de expansiune deschise şi se asigură circulaţia naturală (termosifon) la cel puţin două corpuri de încălzire;
- investiţie iniţială mare. Centralele termice pe combustibil solid se compun din cazan, pompe de circulaţie, vase de expansiune, puffere, sisteme de siguranţă. Acestea se montează în instalaţia de încălzire separat, nu sunt încorporate - ca la celelalte centrale termice - într-o singură carcasă.
Centrale termice pe gaz
Avantaje:
- combustibil relativ ieftin;
- soluţii tehnice multiple: centrale termice cu tiraj natural, cu tiraj forţat, în condensaţie, cu cameră etanşă de ardere, cazan de pardoseală, preparare instantanee de apă caldă menajeră sau cu boiler;
- gamă foarte variată de puteri;
- uşurinţă în exploatare.
Dezavantaje:
- reţeaua de distribuţie nu este dezvoltată în toată ţara.
Centrale termice pe curent electric
Avantaje:
- uşurinţă în exploatare;|
- reţea de alimentare cu curent electric dezvoltată la nivel naţional;
Dezavantaje:
- costisitoare în exploatare, comparativ cu centralele termice pe gaz sau combustibil solid;
- necesită refacerea branşamentului de energie electrică, în situaţia în care nu a fost prevăzută instalarea centralei de la construcţia clădirii;
- gamă de puteri redusă. Se pot obţine puteri mai mari prin montarea în cascadă a mai multor centrale, însă puterea electrică instalată trebuie să fie asigurată.
În loc de concluzie, putem menţiona că uşurinţa în exploatare se regăseşte printre avantajele centralelor termice pe gaz şi electrice. Concret, odată instalată o astfel de centrală, utilizatorul nu trebuie decât să apese un buton şi să monitorizeze (din timp în timp) presiunea în instalaţia de încălzire. Nu sunt necesare operaţiuni complexe sau prea tehnice.
În încheiere, putem spune că recomandate sunt centralele termice pe gaz, urmând cele pe combustibil solid şi electrice. În situaţia în care aveţi o casă de vacanţă, uşurinţa în exploatare recomandă centralele electrice care nu sunt utilizate în fiecare zi, ci doar pentru sfârşitul de săptămână, micşorându-se în felul acesta costurile de exploatare. Dacă este o casă de locuit în mod curent, puteţi însă alege o centrală pe combustibil solid.
SURSA: gds.ro