Avansul platit pentru programul Prima Casa nu se pierde

Avansul platit pentru programul Prima Casa nu se pierde


Persoanele care au platit avans pana in prezent pentru programul Prima casa isi vor putea achizitiona casa fara nicio problema chiar daca a inceput anul 2010, a declarat, miercuri, la Senat, prim-ministrul Emil Boc.


Avansul platit pentru programul Prima Casa nu se pierde

"Vreau sa-i linistim pe toti romanii care au platit un avans pe baza unui antecontract in vederea achizitionarii unei case, prin programul prima casa, ca isi vor putea achizitiona casa fara nicio problema, chiar daca a inceput anul 2010. Programul nu va aduce nicio atingere celor care sunt in acest moment cu un avans platit in vederea achizitionarii unei case prin programul guvernamental", a spus Boc.

Ulterior programul va fi modificat astfel incat sa stimuleze achizitia de locuinte noi. Termenul pana la care trebuie prezentate antecontractele va fi stabilit in sedinta de miercuri a Guvernului. Executivul intentioneaza ca, in urmatoarea etapa, sa modifice cadrul legal privind derularea programului, fiind deja initiate consultari cu reprezentantii mediului de afaceri, sectorului bancar si imobiliar, pentru a stimula achizitia si implicit constructia de locuinte noi. Pana in prezent, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, care deruleaza programul, nu a mai acceptat dosare de la banci pentru "Prima Casa", deoarece Guvernul nu aprobase un act normativ privind sumele care urmeaza sa fie utilizate in acest an. Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat, marti, ca programul "Prima Casa" va fi prelungit incepand de miercuri, astfel incat persoanele care au precontracte sa poata contracta imprumutul, urmand ca sistemul sa fie extins in cursul lunii februarie. Premierul Emil Boc a declarat, ieri, ca toate persoanele care au efectuat plati, in baza unor antecontracte, pentru achizitionarea unei locuinte prin programul "Prima casa" nu vor fi afectate deoarece garantia va fi acordata in continuare, urmand ca Guvernul sa modifice programul astfel incat sa fie stimulata achizitia de locuinte noi.

Programul "Prima Casa" prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, in limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern in acest an.

Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinta de maximum 60.000 euro, cu o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.
In cele aproximativ 6 luni de la lansare au fost aprobate aproximativ 11.500 solicitari de garantare in valoare totala de circa 485 milioane euro, dintre care 380 promisiuni de garantare in valoare totala de 16,5 milioane euro pentru locuinte aflate in diverse faze de constructie. Pe parcursul programului, Executivul a retras garantii de 220-280 milioane euro de la sapte banci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte putine dosare pentru cumpararea de locuinte prin programul "Prima Casa" si a redistribuit garantiile catre alte banci care au aprobat un numar mai mare de cereri.
Surse ministeriale, citate de Mediafax, au declarat, in luna decembrie, ca Guvernul va reloca pentru finantarea in 2010 a programului "Prima Casa" garantii de 550 milioane euro, reprezentand mai mult de jumatate din plafonul stabilit pentru acest an, iar bugetul total ar urma sa fie completat ulterior, posibil tot pana la plafonul din 2009, de un miliard euro.

SURSA: gardianul.ro

aqualine.ro/
aqualine.ro/

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2022 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER