Indicele de confort termic. Ce inseamna?...

Indicele de confort termic. Ce inseamna?...


Multi dintre romani ramin, probabil, cu semne de intrebare dupa ce asculta o rubrica meteo. Expresii precum "indice de confort termic" sau "750 milimetri coloana de mercur", desi sint des folosite, nu le spun mare lucru. In realitate, acesti termeni comunica date importante despre efectele vremii asupra sanatatii oamenilor.


Indicele de confort termic

Spre exemplu, indicele de confort termic, numit de meteorologi Indicator de Temperatura si Umiditate (ITU), ne spune cit de sufocanta va fi vremea in urmatoarea zi. "ITU este dat de o formula complexa care contine doua variabile: temeratura si umiditatea. Cind valoarea ITU este sub 79 de procente, aerul este placut si usor respirabil, insa cind ITU depaseste 80 de procente, se instaleaza un risc ridicat de disconfort, aerul fiind irespirabil. Acest lucru se intimpla mai ales atunci cind temperaturile sint ridicate si umiditatea din aer este foarte mare.

O umiditate crescuta poate face ca un aer cu o temperatura nu foarte ridicata sa fie de-a dreptul irespirabil,", a spus Mircea Amariucai, directorul Centrului Regional Meteorologic Moldova. Dimpotriva, un aer uscat, desi foarte fierbinte, poate sa fie mai usor tolerabil de organism. Explicatia sta in faptul ca "umiditatea crescuta din aer impiedica transpiratia fireasca a corpului uman. Prin transpiratie, omul elimina surplusul de caldura. Atunci cind aerul este saturat de apa, procesul de evaporare a traspiratiei este ingreunat, iar omul nu mai elimina asa cum e firesc caldura din organism", a spus dr. Tudor Ciuhodaru, medic in cadrul Spitalului de Urgente.

Coloana de mercur

Un alt indicator meteorologic care ofera informatii despre efectele vremii asupra organismului este presiunea atmosferica. Presiunea normala este de 765 de milimetri coloana de mercur, insa poate lua valori mai mici sau mai mari, in functie de umiditate si temperatura aerului. "In principiu, exista multiple influente ale variatiei presiunii asupra organismului. Cert este insa ca, atunci cind presiunea este mai mica decit valoarea normala, persoanele meteo-sensibile sufera de dureri articulare si de variatii de tensiune. Acelasi lucru se intimpla si cind presiunea este mai mare decit cea normala, mai mult de suferit avind persoanele hipertensive", a mai spus Ciuhodaru.

SURSA: ziaruldeiasi.ro

libris.ro
libris.ro

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2024 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER