Banii pentru locuintele noi din Prima Casa vor fi eliberati in transe

Banii pentru locuintele noi din Prima Casa vor fi eliberati in transe


Persoanele care vor sa acceseze un credit prin programul „Prima Casa“ pentru achizitia de locuinte noi, unde plafonul de garantare este de 70.000 euro, vor primii banii de la banca  in functie de stadiul de constructie al proiectului. Plafonul marit se aplica doar locuintelor construite in baza autorizatiilor eliberate dupa data intrarii in vigoare a hotararii.„Primesc o garantie cu care merg la banci, iar bancile elibereaza banii pe stadii de executie. Deci nu mai primesc o promisiune de garantare, ca pana acum, pe baza careia trebuie sa-si finanteze singuri si numai la sfarsitul constructiei ca pana acum. Ii primesc (banii - n.r.) in mod normal, cum se desfasoara orice lucrare de constructii, pe stadii de executie”, a spus ministrul de Finante Sebastian Vladescu dupa sedinta de guvern.

La mana bancilor

Modificarea ce vizeaza achizitia de locuinte construite de la zero va avea succes numai in cazul in care bancile vor fi dispuse sa isi asume riscul unei cresteri a expunerii pe sectorul imobiliar. Conform datelor Kiwi Finance, anul trecut, rata medie de aprobare a dosarelor pentru credite ipotecare venite din partea persoanelor fizice a fost de 53%.

„In 2009 s-a pierdut apetitul pentru credite din lipsa unei predictibilitati“, a declarat Adrian Jantea, retail manager in cadrul BRD.

Potrivit Kiwi Finance, anul trecut, unele banci au fost efectiv inchise, fara nici un credit eliberat pe segmentul de retail timp de 15 luni.

„Acum ne confruntam cu o criza de incredere. Bancile au abuzat de elanul consumatorist al romanilor din 2007. Statul roman a fost principalul client al bancilor in aceasta perioadas. De ce sa mai acorde credite pe piata, cand aveau un asemenea client“, a spus analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu.

CITESTE MAI MULT PE: capital.ro

mezoni.ro
mezoni.ro

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2024 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER