Vopsele, vopsele si iar vopsele

Vopsele, vopsele si iar vopsele


Marea varietate de vopsele care se gasesc pe piata ne poate deruta. Specialistii stiu insa ca fiecare vopsea are rostul ei. Important este sa ai cunostinte despre modul de folosire si beneficiile fiecarui produs.


Vopsele, vopsele si iar vopsele

O vopsea gresit aleasa poate deteriora suprafata pe care este aplicata sau poate sa nu adere la suprafata respectiva. Asadar, este este foarte important sa cunoastem utilizarea vopselei respective.

Spre exemplu, vopselele cu latex sunt rezistente la murdarie si uzura, astfel ca acestea «duc la tavaleala», cum se mai spune. Sunt la fel de lavabile si durabile ca si vopselele pe baza de ulei, astfel ca nu mai trebuie sa alegi vopsea cu latex pentru pereti si vopsea pe baza de ulei pentru ferestre, usi si lemnarie.

Totusi, un element important in alegerea vopselei preferate este luciul, pentru ca acesta va influenta aspectul suprafetelor si rezistenta in timp.

Vopselele cu luciu intens sunt mai durabile, deoarece contin mai multe rasini decat cele semi-lucioase sau mate.

Rasina este un ingredient care intareste suprafata: cu cat vopseaua contine mai multa rasina, cu atat suprafata este mai rezistenta. Pentru bucatarie, baie, usi, ferestre si dependinte, vopseaua cu luciu intens este mai durabila decat vopseaua semi-lucioasa sau mata.

Vopseaua semi-lucioasa, cu mai putina rasina, este mai putin rezistente la apa, dar mult mai potrivita pentru suprafatele din lemn.

Vopseaua mata este folosita pentru peretii interiori si tavane pentru ca ofera un aspect mai frumos.

Cateva sfaturi care sa va ajute sa alegeti vopseaua potrivita:

Vopseaua latex - se comporta foarte bine atat pe suprafetele fara amorsa si nevopsite, cat si pe suprafetele care au fost vopsite cu vopsele pe baza de ulei. De obicei, vopseaua latex nu adera bine pe suprafetele foarte lucioase, deoarece continutul de apa va cauza ruginirea suprafetelor metalice si va mentine umezeala pe suprafetele de lemn.

Vopseaua pe baza de rasina alchidica - cel mai important avantaj este formula speciala care face ca vospeaua sa fie subtire si sa acopere o suprafata mai mare decat vopseaua cu latex, precum si timpul de uscare foarte scurt.

Vopseaua pe baza de rasina alchidica se foloseste pe suprafete pe care a fost aplicata amorsa. Pentru o mai multa rezistenta, se poate aplica in 2 straturi, dupa 4-6 ore de la prima aplicare.

Vopseaua pe baza de cauciuc - este o vopsea scumpa si are un miros puternic, dar este rezistanta la apa si durabila si este un excelent protector pentru beton. Poate fi aplicat direct pe zidaria netencuita. Cand e folosita pe caramida, poate fi precedata de un strat de lac. Inainte de utilizare, spalati suprafata cu o solutie de acid clorhidric 10%, clatiti bine si lasati sa se usuce complet.

Vopseaua texturata - datorita aspectuuli nisipos, aceste vopseluri se folosesc pentru tavane. Exista si vopsele texturate fara granule, iar acestea se aplica pe suprafete si se textureaza cu unelte speciale. Vopselele texturate sunt atat pe baza de latex, cat si pe baza de rasina alchidica. Formulele pe baza de latex se pot folosi direct pe suprafata, deoarece camufleaza imperfectiunile. Unele probleme cu vopseaua texturata este ca suprafata creata de textura va necesita cu 15-25% mai multa vopsea la a doua vopsire.

Vopseaua "fara picatura" - mai scumpa decat orice vopsea conventionala, vopseaua "fara picatura" este ideala pentru tavan, pentru ca e atat de subtire incat nu curge de pe trafalete sau de pe pensula. Acopera orice suprafata intr-un singur strat, dar pentru ca este foarte densa, nu se intinde foarte bine.

Vopseaua intr-un singur strat - are un pigment aditional care sa imbunatateasca puterea de acoperire, se aplica, intr-adevar intr-un singur strat si este doar putin mai scumpa decat variantele cu latex sau rasina alchidica. Pentru mai bune rezultate se aplica pe suprafete finisate, iar daca are aceeasi culoare cu vopseaua precedenta, rezultatele sunt uimitoare.

aqualine.ro/
aqualine.ro/

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2023 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER