Vila ecologica: ridicata in 10 zile, garantata pe viata


Vila ecologica: ridicata in 10 zile, garantata pe viata


Sfaturi utile | Publicat la 16 Feb 2010 | 2233 afisari


Pe un ogor de la marginea Balotestiului, timp de doua saptamani, in august 2009, a stralucit, cu raze argintii, ceva urias. Era "vila din tabla" de 1,4 mm grosime, inainte de a fi fost invelita cu polistiren. Casa rezista la uragane de gradul 5 si cutremure de 9 grade pe scara Richter. E garantata "lifetime"


Vila ecologica: ridicata in 10 zile, garantata pe viata - Poza 1

Mai intai de toate, "vila din tabla" e un produs cat se poate de "eco". O vila "la argintiu", fara finisaje interioare-exterioare, e de cinci ori mai usoara decat una inaltata din caramida si beton: "La o casa din zidarie, probabil ca vorbesti de cel putin 100 tone de materiale de constructii pentru 164 mp construiti, numai pentru structura, fara finisajele interioare. Numai pe partea de transport de la fabrica pana pe santier, o asemenea cantitate de material inseamna o multime de combustibil, poluare si efort.

In schimb o vila pe structura metalica, cu fundatie cu tot, cantareste 20 tone. Cu un TIR de materiale am ridicat casa", explica dezvoltatorul proiectului de 82 de case pe structura de tabla de otel, israeliano-canadianul Danny Rosenbluth, de la Arh Ventures.

Argumentele eco nu se opresc aici: "Constructia cu otel e foarte utila pentru mediu. 88 % din otelul pe care-l folosim e reciclat. Luam masini vechi, le topim si le transformam intr-o casa. In schimb, cand folosim ciment, marea majoritate a materialului e material nou, extras din pamant si prelucrat prin coacerea si macinarea rocilor. Fabricarea cimentului este una din cel mai mari surse de emisii de CO si CO2 din lume, care se regaseste in costuri ale sanatatii noastre. Partea «eco» a casei e o valoare adaugata de care oamenilor le place sa auda. Exact ca si cum as cumpara o Toyota Prius care e si frumoasa, consuma putin, dar e si prietenoasa cu mediul, dar in primul rand vreau sa vad ca e o masina buna, o casa buna".

Tarile in care a prins cel mai bine conceptul de casa din tabla sunt SUA, Canada si Australia, in Statele Unite aproximativ 10% din locuintele monofamiliale fiind de acest tip.

CITESTE MAI MULT PE: gandul.info


Scris de: Ciprian Paunica  |  ciprian.paunica@anadeea.roAdauga comentariul tau
Despre Ciprian Paunica
Avatar Ciprian Paunica

Grafician la baza, membru fondator ANADEEA Advertising in anul 2005, initiator a nenumarate ..

Contact valeacascadelor.ro