Somnul tău trebuie să fie odihnitor. Cum alegi salteaua potrivită?

Somnul tău trebuie să fie odihnitor. Cum alegi salteaua potrivită?


ValeaCascadelor.ro | Sfaturi utile

16 Oct 2020 | 421 afisari

De ce o saltea are atât de mare importanță în viața noastră? De ce ar trebui să acordăm o atenție mai mare atunci când alegem o saltea? Care ar fi criteriile după care alegem o saltea? O treime din viață ne-o petrecem dormind. Așa spun specialiștii. Pare mult, dar de multe ori dormim mai mult de 8 ore și tot obosiți ne simțim. De ce? Nu cantitatea este cea mai importantă, ci calitatea somnului.
 

vivre.ro
vivre.ro

Această preocupare a omului a apărut încă din perioada neolitică, atunci când omul primitiv s-a ridicat de pe pământ pentru a evita murdăria şi dăunătorii şi a realizat prima saltea din frunze, iarbă şi alte materiale moi, acoperind întregul teanc cu piei de animale. Aşa a luat naştere prima saltea. Ce trebuie să ştiţi este că, salteaua pe care dormiţi vă poate asigura un somn odihnitor şi linistit sau vă puteţi trezi cu dureri de spate şi cu indispoziţie.

O saltea trebuie să îndeplinească mai multe condiţii legate de structură, formă şi dimensiune.

O saltea nouă de calitate trebuie să fie elastică, tare. Ca să vedeţi dacă este bună, întindeţi-vă pe ea cu faţa în sus şi aşezaţi mâna (cu palma în jos) în golul format între spate şi saltea (în zona lombară). Dacă golul este mare, înseamnă că salteaua este prea tare; dacă trebuie să forţaţi mâna pentru a ajunge la spate, salteaua este prea moale. Aşadar, palma trebuie să intre uşor, fără prea mult spaţiu de mişcare.

Structura saltelei trebuie să asigure întregului corp un suport compact şi confortabil. Când suportul este prea moale, coloana vertebrală se curbează accentuat şi are multiple puncte de încordare şi presiune (gât, vertebre, genunchi). Dacă este prea dură, greutatea organismului apasă puternic pe vertebrele lombare, creând o tensiune generală şi împiedicând astfel relaxarea musculară necesară unui somn liniştit, odihnitor. Salteaua trebuie rotită la fiecare 1-2 luni. Dormind în fiecare seară în acelaşi loc, salteaua se deformează şi tinde să preia forma corpului. În plus, astfel prelungiţi durata de viaţă a acesteia.

Este foarte important ca salteaua pe care dormiţi să aibă dimensiunea potrivită, să le permită celor care dorm să îşi poată schimba poziţia în timpul somnului pentru că altfel dispare relaxarea, somnul devine agitat, iar la trezire puteţi fi complet amorţiţi.

Salteaua trebuie să se adapteze temperaturii corpului: să absoarbă umezeala în timpul verii şi să se încălzească uşor iarna. De aceea, materialele folosite pentru acoperire sunt, de obicei, termoregulatoare, antialergice şi antitranspirante, precum bumbacul, mătasea şi chiar caşmirul. În perioadele reci, specialiştii recomandă materialele de acoperire din lână, iar vara pe cele din vatelină de bumbac sau mătase.

Pentru a menţine salteaua cât mai curată, este indicat să folosiţi huse din materiale textile, care pot fi uşor înlocuite şi spălate. Salteaua nu trebuie să fie un mediu propice pentru coloniile de acarieni. Saltelele netratate împotriva bacteriilor, ciupericilor şi acarienilor afectează sănătatea.

În funcţie de compoziţia structurii interne, saltelele pot fi: cu arcuri, din spumă poliuretanică, latex, spumă vasco memory.

Saltelele cu arcuri sunt cele mai des întâlnite şi cele mai ieftine. Arcurile pot fi din oţel sau din sârmă de oţel-carbon, acoperite cu spumă şi materiale textile, variind în funcţie de grosime, densitate şi formă. O noutate în domeniu sunt saltelele cu arcuri independente care se comprimă separat şi au marele avantaj de a le oferi ocupanţilor independenţa de a se mişca în voie, fără a se deranja unul pe celălalt.

Saltele din latex. Latexul este un burete natural spongios antialergic, permeabil pentru aer, igienic, izolant, antibacterian. Spuma din latex ia forma corpului şi este considerată cu adevarat ortopedică şi este recomandată de majoritatea medicilor ca fiind cea mai potrivită pentru un somn odihnitor.

În timp ce trecutul ne-a dezvăluit saltele din frunze, viitorul va fi o incertitudine pentru saltelele ce vor urma. Între timp, latexul natural (folosit acum pentru saltelele latex), spuma vasco memory şi poliuretan sunt cele mai bune alegeri pentru confortul prezent.
Îți recomandăm
Lenjerie de pat King Satin Supreme Sancha Ocean Blue 200x220
Perna 15x52.5 cm
Dulap cu detalii în decor de lemn de stejar Garetto Franky, alb
Pat Santana
top-shop.ro
top-shop.ro

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2021 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER