Praful si aparatele electronice

Praful si aparatele electronice


Poate cel mai mare dusman al aparatelor electronice este praful. Daca le poti feri de lovituri, zgarieturi sau poti invata cu usurinta pe cineva cum sa le foloseasca corect, cu greu le poti feri de acest "inamic" invizibil. Nici chiar o utilizare intensa nu poate strica la fel de repede orice aparat cum o face praful.


Praful si aparatele electronice
Praful si aparatele electronice

Chiar si intr-un mediu aparent curat, in timp, praful ajunge in interiorul aparatului iar acest lucru nu poate fi impiedicat. Etanseizarea perfecta nu este posibila deoarece este nevoie de spatiu prin care aerul sa circule pentru a permite racirea.

Primul efect nedorit al prafului este incarcarea sistemului de aerisirie si ingreunarea ventilatiei. Astfel, aparatul va munci "mai greu" si se va incalzi mai tare, lucru ce va afecta componentele sale, mai ales partile de plastic.

Praful poate contine substante chimice care pot afecta componentele aparatelor electronice. De asemenea, in combinatie cu un mediu umed, efectul negativ este si mai mare deoarece acesta are capacitatea de a pastra umiditatea ceea ce poate dauna circuitelor electronice.

Praful poate patrunde in cele mai mici locuri si poate afecta contactele si butoanele, ducand treptat la blocarea lor sau la nefunctionarea corespunzatoare.

Pentru aparatele cu incarcare solara, praful poate afecta puternic incarcarea acestora.

Pentru a limita efectele acestuia, orice aparat trebuie curatat din timp in timp sau atunci cand se remarca o functionare mai lenta sau o supraincalzire mai rapida decat de obicei. Evident, pe cat posibil, mediul in care acestea functioneaza trebuie curatat cat mai bine iar acest lucru este critic in incaperile in care sunt echipamente scumpe, sensibile si foarte importante cum ar fi echipamente medicale, servere, echipamente electronice foarte fine. In astfel de incaperi se evita, pe cat posibil, existenta covoarelor, mochetelor sau a altor materiale care pot genera praf si care se pot curata mai greu.

Pe cat posibil, electronicele mici, cum ar fi playerele, e-readere, telefoanele mobile, ar trebui tinute in suporturi speciale care sa impiedice depunderea prafului. Atunci cand treceti prin zone pline de praf, in preajma unui santier sau de exemplu pe plaja, la mare, este de evitat folosirea acestora.

Unele electronice si electrocasnicele sunt dotate cu filtre speciale contra prafului. Acestea trebuiesc shimbate in functie de mediul in care activeaza mai des sau la recomandarea unui specialist. Este valabil si pentru masini unde filtrele de aer au rolul de a proteja pasagerii dar si echipamentele electronice din interior.

Alte cateva sfaturi pentru a reduce praful in casa ta:

- Pastreaza hainele pe care nu le folosesti in saci de plastic. In general, acestea genereaza foarte mult praf.

- Foloseste aspiratorul in locul maturii pentru a aspira praful si nu pentru a-l misca prin camera.

- Foloseste carpe umede atunci cand cureti mobila sau dusumeaua. Acestea atrag praful si nu il imprastie in aer.

- Pastreaza o limita in ceea ce priveste folosirea incaltarilor de afara in interior.

- Schimba lenjeria de pat cat mai des posibil. Aceasta atrage mult praf.

- Schimba, pe cat posibil, covoarele sau carpetele vechi.

- Elimina cat mai mult firele din casa. Acestea atrag praful.

Sursa foto: frachelli.com

Îți recomandăm
Pernă decorativă Ravenna
Tablou 60x80 cm GRELYS PRINT
Oglinda
Oglinda Adeline
libris.ro
libris.ro

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2024 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER