Farmecul aristocratic al parchetului masiv

Farmecul aristocratic al parchetului masiv


Daca ati vizitat un muzeu aflat intr-o casa boiereasca ati avut, cu siguranta, aceeasi senzatie ca si mine: ati calcat cu sfiala pe parchetul vechi, dar lustruit si bine intretinut. Acesta este avantajul lucrului de calitate, si cand spun asta ma gandesc atat la materialele, cat si la manopera. Se spune ca in zilele noastre nici materialele, nici mesterii nu mai sunt ca pe vremuri. Si totusi… puteti gasi si azi un parchet de calitate si un parchetar priceput. Totgul e sa stiti unde sa le cautati.


Farmecul aristocratic al parchetului masiv

De ce sa alegem parchet masiv?

Raspunsul e simplu: deoarece este rece vara si cald iarna, rezistent si elastic, are o mare durabilitate, nu isi schimba aspectul in timp si se curata foarte usor. Destule avantaje, nu-i asa?
Daca v-ati decis sa va montati parchet masiv in casa, mai trebuie sa stiti cateva lucruri. De pilda, cate ceva despre m aterialele din care se face acest parchet. Lemnul folosit poate fi de origine autohtona (fag, stejar, salcam, cires, frasin, nuc etc.) sau exotic, de regula din esente rare africane si asiatice (sapelli, tek, merbau, padorek etc.).

Inca de la cumparare, trebuie sa prevedeti un procent de 10-15% de material in plus, pentru a compensa pierderile inevitabile din timpul montarii. Se mai recomanda sa lasati materialul in ambalajul lui cel putin 24 ore, pentru a se "acomoda" in incaperea unde va fi montat. La montaj este bine sa se lase un spatiu de 7-8 mm intre parchet si pereti pentru a preveni eventuala dilatare a lemnului. Acest spatiu va fi ascuns de o plinta (pervaz). Evitati sa montati parchetul cand temperatura ambientului trece de 20°C. Montajul incepe de la peretele cel mai drept. Pe cel opus se fac eventuale ajustari. Inainte de a incepe treaba, verificati daca sapa este complet uscata, daca in incapere este temperatura potrivita (intre 10 si 20 grade C) si daca umiditatea nu este excesiva (optima, pana la 60%).

Pentru a nu avea probleme ulterior, sapa trebuie consolidata cu rasina de consolidare si izolare impotriva umiditatii; unii mesteri recomanda, la montare, un adeziv epoxi-poliuretanic bicomponent fara apa, in locul celui normal vinilic;
Dupa stabilizarea definitiva a parchetului, se trece la efectuarea diferitelor operatii succesive cu echipamente profesionale cu aspiratie proprie. Va recomandam slefuirea cu ajutorul masinilor de slefuit cu banda abraziva; operatiunea se face in trei faze successive, care folosesc abraziv cu granulatie din ce in ce mai fina.Dupa aceste operatii se trece la operatiunea de chituire, operatiune care se realizeaza cu o rasina de legatura. Urmeaza lacuirea, care se face cu un grund monocomponent cu acoperire buna si uscare rapida, care intareste fibra lemnului si o protejeaza de contactul cu apa sau alte lichide.

Dupa aceasta etapa urmeaza lacuirea propriu zisa. Lacuirea se face cu ajutorul pensulei sau ruloului special conceput pentru a impiedica formarea bulelor de aer. In general, se aplica 2 straturi de lac, iar pentru fiecare strat, inainte de urmatorul, trebuie asteptat ca lacul sa se usuce si sa se intareasca; intre straturi se face slefuire cu abraziv de granulatie 180. Intre diferitele tipuri de lac, unii specialisti il prefera pe cel poliuretanic.Acesta ofera cea mai mare rezistenta la frecare; altii, utilizeaza lacuri pe baza de apa sau ecologice. Daca toate acestea vor fi facute conform normelor, atunci parchetul dvs. va straluci ca oglinda si va rezista 100 de ani.
flanco.ro/
flanco.ro/

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2024 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER