Cum, căt și cănd să îți uzi grădina?

Cum, căt și cănd să îți uzi grădina?


O grădină are nevoie de ajutor pentru a-și păstra aspectul îngrijit, iar cel mai important lucru este o irigare realizată în condiții optime. Dacă pur și simplu pui un furtun să ude la întâmplare, nu reușești mare lucru, ba dimpotrivă, este posibil să aduci mai multe prejudicii.


Cum, cat si cand sa iti uzi gradina?
Cum, cat si cand sa iti uzi gradina?

De cătă apă are nevoie grădina ta? În grădină, cel mai probabil sunt mai multe tipuri de plante, arbuști sau copaci. Rădăcinile acestora cresc diferit, mai adănc sau mai puțin adănc în sol. De aceea este bine să cunoști căt mai multe lucruri despre plantele din grădina ta pentru a estima căt mai corect timpul de irigare.

Solul este, de asemenea, important. Un sol foarte nisipos permite trecerea apei foarte rapid, astfel că plantele nu au timp să își tragă apa suficient de repede. Soluția este nu de a uda mai mult, ci de a uda mai des. Un sol cleios poate fi udat mai rar. Dacă nu ești un cunoscător, îți poți face o idee punănd într-un recipient transparent pămănt din grădina ta și văzănd căt de repede ajunge apa în straturile inferioare și la fundul recipientului.

La fel de bine, poți verifica direct în grădină, săpănd la anumite intervale o mică groapă și putănd să îți dai seama căt de bine este udat solul și dacă este nevoie să suplimentezi apa căzută din precipitațiile naturale.

Cănd să irigi?

Este indicat în momentele în care este mai răcoare, dimineața și seara, pentru a reduce evaporarea. Plantele nu se udă în timpul zilei sau pe caniculă. Dacă este urgent să se facă acest lucru, este important ca apa să nu ajungă pe plante, respectiv pe frunze. Stabilirea unui program fix de irigare sau instalarea unui sistem automat ajută la reducerea consumului de apă.

Cum este cel mai bine să irigi?

Irigarea nu este identică cu o ploaie naturală. În cazul ploii, condițiile atmosferice se schimbă și temperatura scade. Dacă irigarea se face noaptea sau cănd este răcoare, stropii pot cădea de sus. Altfel, este indicat să se facă udarea plantelor la rădăcină.

Irigarea se face uniform, avănd grijă ca pămăntul să fie îmbibat. Udarea în exces și formarea băltoacelor este de evitat. Udarea plantelor mai mult decăt este necesar poate avea același efect ca și neirigarea la timp, deoarece plantele se pot și ele îneca.

Alege un sistem de irigare adecvat și construiește șanțuri de irigare în jurul plantelor. Pentru grădinile mici este recomandată folosirea unui sistem de irigare picătură cu picătură, care este economic și eficient. Dacă uzi cu furtunul, folosește un pulverizator sau o stropitoare.

Cel mai important lucru este să te informezi care sunt cerințele minime pentru fiecare tip de plantă în ceea ce privește cantitatea de apă necesară; astfel poți grupa plantele în funcție de necesitățile de apă, pentru a evita irigarea în exces.

Îți recomandăm
Duza rotativa Rainbird R-VAN 18, 4.0-5.5m, 360° "¢ Rain Bird
Furtun flexibil aspersoare Rain Bird SPX-FLEX, 30m
Leagan Foça
Set mobilier din ratan pentru grădină Perfetto
fashiondays.ro
fashiondays.ro

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2024 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER