Centrale termice pe lemne, pe gaze sau electrice?

Centrale termice pe lemne, pe gaze sau electrice?


Fiecare dintre aceste tipuri de centrale termice are avantaje și dezavantaje. Cunoscându-le, o vom putea alege pe aceea care se potrivește dorințelor noastre. Cum alegem o centrală termică în funcție de combustibilul consumat? Ce ar trebui să luăm în calcul? Sunt întrebări care nu se pun în mod curent, deoarece nu avem atâtea posibilități la un moment dat.


Centrale termice pe lemne, pe gaze sau electrice? - Poza 1

Dacă avem un apartament în condominiu, nu există decât soluția cu gaz sau curent electric. Dacă avem însă o casă de vacanță la munte, vom avea de ales între lemne sau electricitate.

Centrale termică pe combustibil solid (lemn sau carbune)


Avantaje:
- combustibil ieftin, fie el lemn sau cărbune.

Dezavantaje:
- încărcări dese cu combustibil (la fiecare șase-opt ore). Se poate evita acest lucru prin alegerea unei centrale termice cu încărcare automată, dar acestea nu folosesc combustibili solizi uzuali, ci peleți;

- întreruperea curentului electric implică introducerea unor elemente de siguranță în instalație, ceea ce conduce la creșterea investiției inițiale. Dacă la celelalte tipuri de centrale termice lipsa curentului electric nu prezintă probleme deosebite, la cele pe combustibil solid lipsa circulației agentului termic prin instalație poate genera probleme serioase. De ce? Pentru că, odată aprins combustibilul solid în focarul centralei, nu se poate stinge imediat, iar acesta produce o cantitate de căldură ce trebuie consumată. De aceea se folosesc puffere (acumulatoare de căldură), vase de expansiune deschise și se asigură circulația naturală (termosifon) la cel puțin două corpuri de încălzire;

- investiție inițială mare. Centralele termice pe combustibil solid se compun din cazan, pompe de circulație, vase de expansiune, puffere, sisteme de siguranță. Acestea se montează în instalația de încălzire separat, nu sunt încorporate - ca la celelalte centrale termice - într-o singură carcasă.

Centrale termice pe gaz

Avantaje:
- combustibil relativ ieftin;
- soluții tehnice multiple: centrale termice cu tiraj natural, cu tiraj forțat, în condensație, cu cameră etanșă de ardere, cazan de pardoseală, preparare instantanee de apă caldă menajeră sau cu boiler;
- gamă foarte variată de puteri;
- ușurință în exploatare.

Dezavantaje:
- rețeaua de distribuție nu este dezvoltată în toată țara.

Centrale termice pe curent electric

Avantaje:
- ușurință în exploatare;|
- rețea de alimentare cu curent electric dezvoltată la nivel național;

Dezavantaje:
- costisitoare în exploatare, comparativ cu centralele termice pe gaz sau combustibil solid;
- necesită refacerea branșamentului de energie electrică, în situația în care nu a fost prevăzută instalarea centralei de la construcția clădirii;
- gamă de puteri redusă. Se pot obține puteri mai mari prin montarea în cascadă a mai multor centrale, însă puterea electrică instalată trebuie să fie asigurată.

În loc de concluzie, putem menționa că ușurința în exploatare se regăsește printre avantajele centralelor termice pe gaz și electrice. Concret, odată instalată o astfel de centrală, utilizatorul nu trebuie decât să apese un buton și să monitorizeze (din timp în timp) presiunea în instalația de încălzire. Nu sunt necesare operațiuni complexe sau prea tehnice.

În încheiere, putem spune că recomandate sunt centralele termice pe gaz, urmând cele pe combustibil solid și electrice. În situația în care aveți o casă de vacanță, ușurința în exploatare recomandă centralele electrice care nu sunt utilizate în fiecare zi, ci doar pentru sfârșitul de săptămână, micșorându-se în felul acesta costurile de exploatare. Dacă este o casă de locuit în mod curent, puteți însă alege o centrală pe combustibil solid.

SURSA: gds.ro

libris.ro
libris.ro

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2024 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER