Preturi si previziuni pentru piata imobilira in 2010

Preturi si previziuni pentru piata imobilira in 2010


ValeaCascadelor.ro | Știri

08 Mar 2010 | 9 afisari

"Cine mai face preturile in imobiliare in 2010?", a fost intrebarea in jurul careia a gravitat conferinta organizata la data de 17 februarie, de portalul de imobiliare Imopedia.ro. Intitulata "Masa Rotunda", conferinta a reunit personalitati din domeniul imobiliar si financiar, precum si reprezentanti ai autoritatilor de stat care au incercat sa faca o prognoza a pietei imobiliare pentru acest an.

vivre.ro
vivre.ro


Principalele puncte atinse in discutie au fost noile programe lansate pe piata imobiliara, reglementarea vechilor acte normative referitoare la acest domeniu, evolutia procesului de reabilitare termica si preturile imobilelor in comparatie cu puterea de cumparare a romanilor.

Piata imobiliara a anului 2009 a fost caracterizata de stagnarea si chiar scaderea preturilor cu exceptia lunilor mai-iunie cand a fost lansat programul "Prima Casa", in urma caruia preturile apartamentelor au crescut vertiginos. Atunci chiar s-a sperat la o relansare a acestui segment, insa pana la sfarsitul anului preturile au ajuns din nou la valoarea celor din primul trimestru. Inceputul lui 2010 aduce si el schimbari cu care se spera la o revenire in domeniul imobiliar si cel al constructiilor.

Programul Prima Casa

Elaborat in cursul anului trecut cu menirea sa impulsioneze piata imobiliara, programul "Prima Casa" a ajuns luna trecuta din nou pe masa Guvernului pentru modificari. Conform noilor prevederi, exista trei variante suma maxima asigurata de stat ramane de 60.000 de euro pentru toti cei care doresc sa isi achizitioneze o locuinta deja construita. in cazul in care aveti deja terenul si vreti sa va construiti casa, plafonul garantat de program se ridica la 70.000 de euro.

Pentru aceasta situatie s-au schimbat si prevederile programului. Daca pana acum bancile acordau suma solicitata la finalizarea lucrarilor de constructie, pe baza unei promisiuni de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), noile prevederi obliga bancile sa elibereze banii pe stadii de constructie. 75.000 de euro se acorda celor care fac parte dintr-o asociatie de cel putin sapte persoane, care detin un teren si vor sa isi construiasca un imobil in comun.

De asemenea, noile prevederi ale programului "Prima Casa" permit si achizitionarea imobilelor construite prin ANL.

Conform datelor furnozate de Imopedia.ro, programul guvernamental "Prima Casa" atrage cel mai mult publicul si are in prezent cel mai mare impact.

SURSA: imopedia.ro

somproduct.ro
somproduct.ro
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER