MONTAJ POMPĂ SUBMERSIBILĂ - TOT CE TREBUIE SA ȘTII
MONTAJ POMPĂ SUBMERSIBILĂ - TOT CE TREBUIE SA ȘTII
ValeaCascadelor.ro | Sfaturi utile
30 Mai 2024 | 438 afisari
Folosite pentru uz casnic, pompele de apă submersibile oferă o presiune mai mare a apei și sunt silențioase, în comparație cu pompele de suprafata. După ce au ales o pompă de apa, oamenii se luptă adesea cu instalarea ei din cauza complexității și muncii grele pe care o necesită. Cu toate acestea, atunci când este instalată corect, locuința se poate bucura de beneficiile puțului de apă timp de câțiva ani.
Citiți mai departe pentru a afla cum o puteți instala corect!
Asiguraţi-vă că inspectaţi pompa şi toate componentele ei
Examinaţi adâncimea şi capul puţului înainte de a iniţia instalarea pompei de apă submersibilă. Adâncimea puţului este măsurată ca distanţa de la nivelul solului până la fundul puţului. Înălţimea este distanţa verticală dintre pompă şi nivelul solului de unde apa este pompată în rezervorul de presiune. Mai mult de atât, examinaţi pompa pentru orice deteriorare externă a carcasei, dacă este găsită, înlocuiţi-o imediat cu una nouă.
Montare pompă submersibilă:
Pasul 1: Motorul
Aşezaţi motorul pe bază verticală.
Examinaţi bine toate elementele de fixare. Dacă este necesar, strângeţi-le.
Deschideţi cele două dopuri filetate din circumferinţa superioară a motorului.
Pasul 2: Adăugaţi motorului submersibil apă curată
Examinaţi nivelul apei din motor. Dacă este necesar, completaţi-l cu apă rece, curată.
Balansaţi uşor motorul pentru a elimina bulele de aer, dacă există.
Reasamblaţi cele două dopuri filetate pentru a încapsula motorul.
Uscaţi exteriorul motorului şi verificaţi dacă există scurgeri de apă.
Acum, motorul poate fi cuplat cu pompa.
Pasul 3: Protecţia firelor - Hidroizolaţie
Un cablu plat, izolat, cu lungime de (în general) 3 metri, cu fire, este prevăzut cu un sistem pentru hidroizolarea pompei. De la panoul de control, conectaţi capătul fără cablu cu firele motorului la cablul de alimentare. Fiindcă motorul este scufundat în apă la această îmbinare, trebuie să fie impermeabil pentru a evita şocurile electrice şi coroziunea pompei.
Pasul 4: Verificaţi supapele
Pentru montarea unui hidrofor cu pompă submersibilă ori pentru o montare de pompă submersibilă în fântână şi pentru a avea un puţ de apă durabil care permite curgerea apei într-o singură direcţie, verificarea supapelor este importantă. Supapele împiedică curgerea apei în puţ atunci când pompa nu este funcţională. Elimină stresul fizic asupra pompei. În plus, supapa asigură un flux adecvat şi imediat de apă în rezervor atunci când motorul este pornit. Utilizaţi supapa de reţinere cu o clapă din interior, deoarece oferă o durabilitate sporită. În plus, supapele fac un mic zgomot de clic, dar oferă un debit mai mare de apă în comparaţie cu supapele silenţioase, activate de arc. Supapa de reţinere este instalată între conducta de apă care intră în casa dumneavoastră şi rezervorul de presiune. Ulterior, acestea sunt uşor accesibile pentru verificări şi înlocuiri regulate.
Pasul 5: Verificaţi direcţia de rotaţie a motorului
Odată ce îmbinarea de legătură dintre cablul de alimentare şi cablul motorului submersibil este impermeabilizată, verificaţi acum direcţia de rotaţie a motorului. Rotiţi arborele motorului pentru a se potrivi cu direcţia marcată pe capătul superior al cutiei de cabluri. Rotiţi arborele în sens invers acelor de ceasornic pentru a-l potrivi corespunzător. Acum, conectaţi capătul deschis al cablului la panoul de control şi porniţi motorul pentru câteva secunde. Pentru a elimina căldura generată de pornirea motorului, turnaţi apă curată peste apărătoarea de nisip, în mod continuu. Verificaţi din nou conexiunea, dacă rotaţia arborelui motorului nu se potriveşte cu marcajele cutiei de cabluri, schimbaţi oricare două fire de conducţie în panoul de control şi verificaţi din nou pentru a confirma.
Pasul 6: Verificarea rotaţiei
Pompa şi motorul trebuie să se rotească liber, iar arborele să se mişte în mod corespunzător în direcţie în sus şi în jos înainte de a iniţia cuplarea setului de pompare.
Pasul 7: Cuplarea motorului submersibil la pompă
Ridicaţi trepiedul.
Deschideţi pompa submersibilă, îndepărtaţi sita şi apărătoarea cablului.
Ridicaţi pe verticală motorul submersibil.
Utilizaţi şurubul de fixare pentru a cupla arborele pompei
Este indicat să aplicaţi un amestec special/substanţă de filetare pe filetul intern al carcasei de livrare şi pe zona exterioară a conductei de livrare de lungime scurtă.
Utilizaţi şurubul pentru a monta carcasa cu lungime scurtă a conductei de livrare.
Ridicaţi arborele când este asamblat pentru a examina jocul său de mişcare.
Cuplajul este montat pe arborele motorului pentru unele produse, în timp ce pentru altele este fixat de arborele pompei printr-un şurub. Coborâţi cu atenţie pompa cu cuplajul montat pe arbore pentru a o alinia corect până când partea inferioară a suportului de admisie se aşează pe carcasa superioară. În plus, ştifturile de pe carcasa superioară ar trebui să treacă cu uşurinţă prin orificiile suportului de admisie.
Folosiţi piuliţe hexagonale pentru a înşuruba strâns carcasa superioară a motorului cu suportul de admisie.
Ridicaţi arborele pompei cu cuplaj pentru a verifica jocul acestuia de mişcare.
Verificaţi rotaţia liberă.
Remontaţi sita şi apărătoarea cablului; asiguraţi-vă că apărătoarea cablului acoperă corect cablul.
Montaţi conducta de livrare cu o clemă de susţinere. Folosiţi lanţul specific pentru a suspenda pompa submersibilă.
Pasul 8: Instalarea electrică
Conectaţi panoul de control şi motorul submersibil cu un singur fir. Asiguraţi-vă că îmbinarea este impermeabilă pentru a preveni şocurile electrice. Nu bobinaţi lungimea cablului; în schimb, tăiaţi firul de acces pentru o conexiune sigură. Luaţi în considerare tensiunea scăzută atunci când selectaţi dimensiunea cablului.
Pasul 9: Conexiuni sigilate
Utilizaţi o torţă cu propan pentru a sigila la căldură ţeava de polietilenă, în general de culoare neagră (pentru a o identifica mai uşor), înainte de a utiliza clemele cu şurub pentru o conexiune durabilă.
Pasul 10: Coborâţi pompa în siguranţă
Pe adaptor puneţi un mâner în T pentru a lega 2.5 cm de frânghie din, recomandat, polietilenă la pompă. Apoi, legaţi ambele capete ale cablului de siguranţă de partea de sus a capacului interior al puţului, completaţi alimentarea conexiunilor cablurilor pompei şi, în final, fixaţi capacul exterior al puţului de pe pompă.
Panoul de control ar trebui să conţină următoarele caracteristici:
-protecţie împotriva defecţiunii de fază, supra şi sub tensiune
-ampermetru şi voltmetru
-prevenitor de rulare uscată
Instalarea unei pompe submersibile pare să necesite multă muncă, dar urmaţi aceşti 10 paşi cu atenţie pentru a vă vor uşura munca. Pompele submersibile ţin în general mult timp dacă sunt instalate corect. Tot ce trebuie să faceţi este să aveţi răbdare şi să aplicaţi paşii menţionaţi mai sus.