Parchetul - o pardoseala cu stil

Parchetul - o pardoseala cu stil


Parchetul reprezinta mai mult decat o pardoseala. El confera camerei in care este montat noblete, valoare, stil si eleganta. Astazi, exista posibilitatea de a alege intre trei tipuri de parchet: din lemn masiv, din lemn stratificat si parchet laminat. Aspectul natural al parchetului confera caldura si personalitate oricarei camere dintr-un imobil.

vivre.ro
vivre.ro

Parchetul - o pardoseala cu stil - Poza 1

In prezent exista peste 150 de esente de lemn folosite in industria parchetului ce difera in functie de origine, culoare, duritate, dimensiunea placilor, flexibilitate si elasticitate. Ca regula, cu cat esenta este mai inchisa la culoare cu atat lemnul este mai stabil si mai dur. Datorita tehnologiei de productie si finisare, acesta se poate monta si in incaperi cu umiditate ridicata (bai). De asemenea, datorita duritatii si durabilitatii ridicate a esentelor exotice, se produc si pardoseli pentru exterior. Finisarea se face fara a modifica aspectul natural al lemnului.

Parchetul din lemn masiv

In prezent, exista o gama bogata de parchet din lemn masiv. Pe langa esentele autohtone - fag, stejar, cires, paltin, nuc – exista si parchet de diverse esente exotice - Lapacho (Ipe) - „lemnul de fier”, Merbau, Iroko, Doussie,
Kempas, Jatoba, Wenge etc.- din Asia, Africa si America de Sud, acestea avand texturi si coloraturi deosebite. Aceste esente se folosesc atat pentru producerea parchetului din lemn masiv cat si a celui din lemn stratificat.
In ceea ce priveste parchetul din lemn masiv, acesta este disponibil in doua variante: finisat si nefinisat. Cel finisat ne scuteste de ore de munca si curatenie, are garantia calitatii finisarii, se monteaza repede, insa se gaseste numai in varianta aleasa de producator. Cel nefinisat ofera posibilitatea beneficiarului de a alege modalitatea finisarii si materialele folosite (se recomanda a se finisa si lacui de mai multe ori, fapt ce ii confera durabilitate).

Pardoseli din lemn pentru exterior (deck)

Exista si pardoseli din lemn exotic pentru exterior (deck-urile), care pot fi montate in diverse spatii: alei de gradina, terase, scari exterioare, pontoane etc. Acestea au o duritate crescuta si nu necesita tratament chimic inainte sau dupa montare. Lamelele au dimensiuni mari, intre 1000-2500 mm (lungime), 90-145 mm (latime) si 19-25 mm (grosime), adecvate sa suporte solicitari si greutati insemnate.

Parchetul din lemn stratificat

Devenit foarte popular, parchetul din lemn stratificat se gaseste intr-o varietate de esente si dimensiuni putand fi instalat aproape in oricare incapere dintr-o casa. Este alcatuit din mai multe straturi care, prin presare, formeaza o lamela. Stratul superior este din lemn masiv, finisat cu un lac poliuretanic.
Acest tip de parchet are stabilitate dimensionala cu mult mai mare decat acela din lemn masiv (straturile sunt asezate unul peste celalalt in directii opuse, astlfel impiedicand lamela de parchet sa-si modifice dimensiunea in prezenta umezelii). Daca umezeala este o problema sau doriti sa puneti parchet in baie, atunci este recomandabil parchetul din lemn stratificat fata de cel din lemn masiv. Deasemenea, poate fi montat direct pe sapa, nefiind nevoie de un cadru de sustinere.

Parchetul laminat

O alta varianta pentru pardoseala de interior o constituie parchetul laminat. Este conceput de catre producatori pentru trafic normal si trafic intens. Acest tip de parchet este alcatuit din trei straturi: cel superior, rezistent la uzura, are in componenta rasini melaminate; cel intermediar, format din aschii aglomerate; cel inferior, cu rol de protectie impotriva umezelii. Gama de sortimente este destul de larga, avand culori si dimensiuni diferite. Montajul se face, de regula, prin sistemul click, nefiind nevoie ce adezivi.
Se intretine foarte usor, nu are aderenta la praf si substante chimice, are stabilitate la lumina UV si rezistenta la pete. Se poate monta si in conditiile in care incalzirea se face prin pardoseala.

Acum vine partea cea mai grea. „Ce sa aleg?” Din pacate, in aceasta privinta, nu va putem ajuta. Decizia va revine exclusiv dumneavoastra.
somproduct.ro
somproduct.ro
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER