Blocurile de sticla la primul cutremur pica

Blocurile de sticla la primul cutremur pica


Azi se implinesc 33 de ani de la marele cutremur din 1977, care a ucis 1.542 de oameni si a accidentat alti 10.000. Desi au trecut mai bine de trei decenii, imobilele subrede stau tot neconsolidate, iar Capitala a fost impanzita de turnuri din sticla care sunt mai nesigure decat blocurile comuniste. Recentul cutremur din Chile ne reaminteste cat de vulnerabili suntem.



Mastodontii din fier si sticla care s-au ridicat in ultimii ani, precum ciupercile dupa ploaie, nu rezista la un seism puternic, nici macar cat blocurile comuniste. Sunt imobile flexibile care se indoaie precum trestia si din acest motiv nu sunt indicate pentru cutremurele cu perioada mare de oscilatie, cum este cel vrancean.

"In Bucuresti, constructiile facute pe schelet metalic nu rezista decat daca sunt imbracate in beton, practic blocurile vechi din beton armat tin mai bine decat turnurile noi, care sunt imbracate in sticla", spune arhitectul Camil Roguski, fost director al trustului Carpati. Exista multe alte capitale din lume unde aceste turnuri sunt foarte potrivite, nu insa in Bucuresti.

"Vrancea da perioade de vibratii mari, iar aceste turnuri sunt foarte flexibile si deci si ele au perioade de vibratii mari. Asta inseamna ca cele doua perioade pot coincide si atunci structura cedeaza", explica Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului.

CITESTE MAI MULT PE: jurnalul.ro
micul-meserias.ro/
micul-meserias.ro/

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2024 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER