Lacătele - accesorii practice de siguranţă

Lacătele - accesorii practice de siguranţă


ValeaCascadelor.ro | Sfaturi utile

14 Apr 2022 | 153 afisari

Lacătele sunt folosite pentru a păstra în siguranță anumite obiecte personale. Fiind disponibile într-o varietate de dimensiuni, sunt practice pentru multiple nevoi. Cu toate că procesul de achiziționare al unui lacăt pare simplu, înainte de a cumpăra un astfel de obiect ar trebui să știi câteva detalii esențiale.


Lacatele - accesorii practice de siguranta - Poza 1
Lacatele - accesorii practice de siguranta - Poza 2

Pentru început, trebuie să ştii că există mai multe tipuri de lacăte. Cele clasice, care se închid cu cheia sunt de regulă achiziţionate pentru a securiza un anumit spaţiu de depozitare, însă pot fi utilizate şi pentru protejarea altor bunuri. Pe de altă parte, un lacăt cu cifru este folosit pentru a securiza bagajele în timpul călătoriilor.

Tipuri de lacăte

În funcţie de sistemul de închidere, există patru tipuri de lacăte:

  • Lacăt cu cheie. Fără îndoială, reprezintă cea mai comună alegere în rândul oamenilor. Sunt uşor de utilizat, sunt disponibile în diverse mărimi şi sunt utile în foarte multe medii. Cel mai adesea sunt folosite pentru a securiza garajele, containerele, porţile sau anexele din interiorul curţilor. De altfel, au o rezistenţă destul de mare în timp. Totuşi, depind de o cheie, care poate fi pierdută oricând. Dar pentru a spori siguranţa, se pot face rezerve după cheie.

  • Lacăt cu cifru. Sunt o opţiune mai modernă, dar sigură din anumite puncte de vedere. Deschiderea unui astfel de lacăt se face pe baza unui cod prestabilit, format din mai multe numere. În general, sunt utilizate pentru obiectele cu importanţă medie, precum valizele de voiaj.
  • Lacăt cu amprentă digitală.Sunt o opţiune adaptată mediului prezent. Acestea recunosc amprenta unei singure persoane şi sunt practic imposibil de deschis de către altcineva. Nu au nevoie de nici o cheie (care de altfel se poate pierde) şi nici de un cod prestabilit (care poate fi uitat).
  • Lacăt electronic. Pentru deblocarea unui astfel de lacăt e nevoie de o cartelă sau de un sticker dotat cu tehnologie NFC (Near Field Communication – comunicare wireless ce permite dispozitivelor să comunice între ele).

De asemenea, lacătele se mai disting şi în funcţie de gradul de siguranţă (mică, medie, înaltă) şi după mediul în care se utilizează. În funcţie de materialul de fabricaţie, pot fi folosite strict în interior sau doar în exterior.

  • Lacăte de siguranţă redusă – sunt fabricate dintr-un material nu foarte calitativ, au o dimensiune mică, nu sunt rezistente la şocuri mecanice şi la variaţiile de temperatură.
  • Lacăte cu siguranţă medie – au o dimensiune mai mare, sunt fabricate din materiale cu rezistenţă medie şi sunt parţial potrivite pentru mediul exterior.
  • Lacăte cu siguranţă înaltă – sunt lacătele profesionale, fabricate din materiale foarte rezistente.

Pentru exterior sunt indicate lacătele profesionale, care îşi păstrează funcţionalitate indiferent de condiţiile meteorologice şi nu se degradează în timp. De obicei, sunt fabricate din oţel sau din aliaje ce oferă o siguranţă înaltă. Datorită corpului masiv din oţel beneficiază de cea mai bună siguranţă. Nu pot fi găurite, perforate, tăiate sau retezate, drept urmare sunt utilizate pentru containere, depozite mari, uşi şi porţi, maşini sau utilaje.

Când alegem un lacăt cu cheie sau cifru?

Când trebuie să cumperi un lacăt, trebuie să ai în vedere neapărat scopul în care îl vei utiliza. Dacă îţi va fi folositor la valiza pentru călătorie, cel mai potrivit va fi un lacăt cu cifru sau unul clasic. Acestea au o dimensiune redusă şi îşi fac foarte bine treaba în acest context. Bineînţeles, pot avea şi alte utilizări, precum securizarea anexelor din curte, a truselor de lucru, a pivniţelor, vestiarelor şi nu numai.

Pentru a securiza un depozit sau ceva de o amploare mai mare, e necesar un lacăt destinat mediului industrial. Există o varietate de lacăte profesionale din care poţi alege.

Citeste și alte articole din: 

familio.ro
familio.ro

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2022 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER