Iluminatul interior – O sursa de inspiratie pentru locuinta ta!

Iluminatul interior – O sursa de inspiratie pentru locuinta ta!


Iluminatul interior este unul dintre cele mai importante, dar subevaluate elemente ale unui interior perfect. Sursele de lumina dintr-o locuinta pot modifica semnificativ atat designul incaperilor, dar si starea de spirit.Tipurile surselor de iluminat, dar si amplasarea acestora sunt aspecte foarte importante in designul interior, fiind in stransa legatura cu gama coloristica, dimensiunile incaperilor, lumina naturala disponibila , dar si cu piesele de mobilier si decoratiunile interioare utilizate pentru fiecare interior.


Iluminatul interior – O sursa de inspiratie pentru locuinta ta!
Iluminatul interior – O sursa de inspiratie pentru locuinta ta!
Iluminatul interior – O sursa de inspiratie pentru locuinta ta!

Pentru ca multi dintre noi acordam o atentie foarte mica surselor de iluminat interior este esential sa intelegem cum pot modifica acestea un interior si cat de importante sunt in complexitatea deisgnului unei incaperi.

Care sunt principalele tipuri de iluminat in designul interior?
Aceasta este prima intrebare la care trebuie sa gasim un raspuns pentru a putea crea un proiect bun de iluminat al unei incaperi. Exista mai multe tipuri de iluminat interior, insa 4 tipuri de baza c ear trebui folosite pentru un bun iluminat interior. Acestea sunt:

- Iluminatul general – Iluminatul general defineste spatiul interior, oferind o lumina potrivita pentru intreaga incapere – asigurand astfel miscarea in conditii de siguranta si confort. Iluminatul general este foarte important in orice incapere, asigurand principala sursa de lumina artificial.

- Iluminatul ambiental – Iluminatul ambiental este utilizat pentru zonele mai putin definite ale unei incaperi , cu un nivel scazut al iluminatului general. Spre exemplu nisele din interiorul unei incaperi sau holurile sunt zonele perfecte pentru un iluminat ambiental.

- Iluminatul accent – Iluminatul accent este perfect pentru evidentierea anumitor obiecte dintr-un interior. Este un tip de iluminat foarte eficient pentru a pune accent pe anumite piese decorative precum tablouri, elemente arhitecturale de interior. Iluminatul accent ajuta la crearea unei stari de spirit; dar si pentru a oferi drama in decorarea spatiului interior.

- Iluminatul decorativ – Iluminatul decorativ este un tip special de iluminat, si aceasta in special datorita faptului ca fiecare dintre cele trei stiluri prezentate mai sus se pot transforma intr-un iluminat decorative. Spre deosebire de celelalte stiluri insa , iluminatul decorativ capteaza atentia asupra sa, fiind adesea elementul central al unei incaperi. Un candelabru spectaculos sau un lampadar cu un design atipic pot fi elemente de design si surse de iluminat decorativ in acelasi timp.

Regulile de baza ale unui iluminat interior bun

In proiectarea surselor de iluminat interioare este esential sa tinem cont de cateva reguli de baza. In primul rand trebuie sa stabilim nivelul de iluminare corespunzator fiecarei incaperi. In raport cu sistemul de iluminat ales, dar si cu suprafata incaperii proiectantul va stabili necesarul de lumina pentru fiecare incapere.

O alte regula esentiala, foarte simpla si logica, insa de cele mai multe ori trecuta cu vederea este amplasarea surselor de iluminat acolo unde este necesar. In cele mai multe cazuri, corpurile de iluminat sunt pozitionate gresit si in locuri in care sunt complet ineficiente. Pentru un iluminat eficient este necesara crearea unui echilibru al luminii, o raspandire eficienta a acesteia prin fiecare incapere , dar si o trecere perfecta a luminii de la o camera la alta.

Pentru a putea obtine un iluminat echilibrat intr-o camera bine decorata, este necesara identificarea principalelor activitati si puncte de interes din aceasta. Orice camera cu mai multe elemente central va fi mai interesanta din punct de vedere al designului luminilor si mai echilibrata.

Iluminatul interior este in stransa legatura si cu gama cromatica utilizata.Acesta poate spori sau scadea intensitatea culorilor folosite intr-o incapere. Culorile inchise pot crea senzatia unui spatiu mic, inghesuit – in timp ce culorile deschise creaza senzatia de spatiu, care este de foarte multe ori este definite de lumina reflectata a suprafetelor peretilor.

Corpurile de iluminat

Industria corpurilor de iluminat a evoluat foarte mult in ultimii 20 ani, oferind solutii complexe pentru iluminarea unui spatiu interior.

Exista mai multe categorii de corpuri de iluminat, fiecare dintre aceastea servind unui anumit tip de iluminat. Astfel, avem:

- Corpurile de iluminat fixe – in acesta categorie regasing: candelabre, luste, pendule, plafoniere, aplice, spoturi si sisteme de spoturi, sisteme incastrate in plafon ,pardoseala sau aplicate pe perete.

- Corpuri de iluminat de sine statatoare – aici regasind veioze, lampi, lampadare, proiectoare mobile.

Iluminatul cel mai des intalnit astazi este cel decorativ, oferind solutii estetice deosebite pentru orice interior. Acesta este un lucru foarte bun, insa intotdeauna inaintea alegerii unui corp de iluminat tineti cont de necesarul de lumina pentru camera in care doriti sa il amplasati si de tipul de iluminat pe care il doriti.

Spor la treaba!

Ioana Tinca
Interior Store
www.interiorstore.ro

iedera.ro
iedera.ro

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2022 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER