Gratarul, eveniment familial


Gratarul, eveniment familial


Sfaturi utile | Publicat la 10 Mai 2012 | 1503 afisari


Pus la treaba in week-end, la ocazii speciale, pentru a strange toti membrii familiei in jurul lui sau pentru a fi demonstrate ultimele trucuri vazute la cel mai renumit cooking show, gratarul nu poate lipsi din viata gastronomica a unei familii.


Gratarul, eveniment familial - Poza 1


Arta de a aseza lemnele sau carbunii, unsul gratarului incins in asteptarea micilor, cotletelor sau carnatilor, timpul masurat la secunde si veselul "gata, hai la masa" sunt momente demne de un album foto.

Daca esti fericitul proprietar al macar catorva metri patrati de gradina, trebuie neaparat sa ii aloci unui gratar cumparat de-a gata sau ,si mai bine, construit ca la carte. Desi pare simplu, ai de ales din nenumarate variante iar daca ai de gand sa il construiesti singur, trebuie sa respecti cateva reguli.

Pentru a-ti face viata mai usoara, poti instala un gratar pe gaze insa rezultatele sunt mult mai bune cu unul pentru lemn si carbune.

Pentru acest lucru, ideal ar fi sa aloci o suprafata de  aproximativ 10 mp care sa fie, de preferat, in apropierea unei surse de apa. Daca poti asigura si umbra unui copac sau de la o alta constructie, este si mai bine. Cand construiesti noul gratar trebuie sa ai in vedere cateva elemente cheie:

•    Fundatia trebuie sa fie perfect plana si orizontala.

•    Adezivul folosit pentru armarea gratarului trebuie sa fie un amestec de calitate  de nisip fin si pamant argilos.  

•    Este important sa existe o tava pozitionata intre gratar si foc care sa retina picaturile de grasime pentru a scapa de fumul acela gros si toxic.

•    Foloseste caramizi refractate sau caramizi pline si samota pentru camera de ardere.

•    Protejeaza gratarul din caramida de intemperii placandu-l cu alt material mai rezistent.

•    Tine minte ca liantul cel mai bun pentru caramida este lutul.

Nu in ultimul rand, nu uita ca atunci cand pornesti focul, sa folosesti lemn de esenta tare, fara rasini care sa nu influentele gustul carnii si sa nu aprinzi focul cu benzina sau alte substante asemanatoare.


Scris de: Ciprian Paunica  |  ciprian.paunica@anadeea.ro



Adauga comentariul tau
Despre Ciprian Paunica
Avatar Ciprian Paunica

Grafician la baza, membru fondator ANADEEA Advertising in anul 2005, initiator a nenumarate ..

Contact valeacascadelor.ro