Dobanzile la creditele ipotecare, un nou minim

Dobanzile la creditele ipotecare, un nou minim


ValeaCascadelor.ro | Știri

19 Ian 2010 | 13 afisari

Politica Bancii Nationale a Romaniei se face simtita cu o intarziere de cateva luni. Aprecierea monedei nationale in jurul valorii de 4,1 lei/euro si reducerea dobanzilor la credite au facut ca imprumuturile ipotecare sa fie din nou atractive pentru romani. Cu toate acestea, riscul pierderii locului de munca si incertitudinea preturilor de pe piata imobiliara ii determina pe romani sa fie rezervati in accesarea unui credit de la institutiila bancare.

vivre.ro
vivre.ro


Dobanzile la creditele ipotecare au scazut, in decembrie 2009, la nivelurile inregistrate in martie 2008, potrivit indexului DAE (dobanda anuala efectiva) calculate de FinZoom.

„Aprilie 2009 a dat startul trendului descendent, mentinut pe toata durata anului, ajuns in decembrie la valoarea de 8,53% (dupa o medie a scaderilor de 0,45 puncte procentuale/luna)”, spun analistii FinZoom.
 
Diminuarea dobanzilor este un efect al coborarii dobanzii-cheie de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). La inceputul anului trecut, dobanda de politica monetara era de 10%, fiind redusa treptat pana la nivelul actual de 7,5%.
Indexul DAE tine seama de cea mai buna oferta a fiecarei banci, pentru un credit imobiliar/ipotecar de 50.000 euro acordat pe o perioada de 25 ani (valoarea proprietatii fiind de 65.000 euro). Ca un exemplu, in timp ce la Uni- Credit DAE pentru un credit ipotecar este de 7,48%, la Raiffeisen Bank aceasta ajunge la 9,67%.

Cum se vede 2010, pe creditare
 
Potrivit reprezentantilor Uni- Credit Tiriac, prima parte a anului 2010 va fi una foarte dificila, marcata de incertitudine. „In primul semestru, costul riscului va fi foarte mare, prin urmare si creditarea va ramane la un nivel relativ scazut. O creditare mai accesibila pentru un segment mai larg de clienti se va face simtita din 2011”, ne declarau, recent, oficialii bancii.

Cu toate acestea, dobanzile sunt inca destul de mari fie ca vorbim despre credite ipotecare sau despre nevoi personale, in euro. „Dobanzile mari vin din costul refinantarii in euro a bancilor si din nivelul mai ridicat al dobanzii pe piata interbancara fata de nivelul dobanzii- cheie”, mai spuneau oficialii UniCredit Tiriac.
 
Creditele de nevoi personale raman inca scumpe

Dezghetul creditarii continua si pe segmentul imprumuturilor de nevoi personale. Spre exemplu, zilele trecute unele banci au anuntat ca si-au marit perioada maxima de creditare de la 5 la 7 ani. Alte institutii de finantare au comunicat recent ca au redus dobanzile la imprumuturile in lei si in euro.
 
Cu toate acestea, dobanzile anuale efective pe care ni le-au prezentat au fost mai mult decat infricosator de mari. Astfel ca, pentru un credit de 5.000 euro, DAE era de 24%, in timp ce pentru un credit in lei - aproape 31%.

Mai mult, cei care au in derulare credite cu dobanda variabila in functie de ROBOR sau EURIBOR trebuie sa se prezinte la banci pentru a vedea daca ratele au fost modificate in plus sau in minus.

Imprumuturile se vor ieftini si in perioada urmatoare

Costul asigurarii de risc a crescut semnificativ, ducand astfel la mentinerea unui nivel ridicat al dobanzilor, spun bancherii. Cu toate acestea, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), spune ca dobanzile vor scadea si mai mult in viitorul apropiat.

„Bancile nu invoca nicio scuza pentru nivelul dobanzilor la credite din aceasta perioada dificila de criza, insa eu consider ca trendul dobanzilor practicate de banci este de scadere”, declara, la finele anului trecut, seful bancherilor din Romania.

Potrivit lui, situatia economica a Romaniei se va imbunatati, ceea ce va conduce la reducerea presiunilor pe leu. Odata disparut acest factor de stres, va permite bancii centrale, in prima parte din 2010, o noua relaxare a ansamblului de masuri de politica monetara, prin continuarea reducerii dobanzii de politica monetara, precum si o reconsiderare a nivelului rezervelor minime obligatorii, care nu au fost modificate la ultima sedinta a BNR.

SURSA: evz.ro

vivre.ro
vivre.ro
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER