Cum te protejezi de supratensiune in reteaua electrica

Cum te protejezi de supratensiune in reteaua electrica


Fie ca iti dai seama sau nu, toate aparatele electrice din casa sunt supuse riscului de a fi defectate de catre tensiunile oscilante din reteaua electrica.


Cum te protejezi de supratensiune in reteaua electrica
Cum te protejezi de supratensiune in reteaua electrica

Exista doua tipuri de supratensiuni. Cele externe, care sunt determinate de supratensiuni atmosferice sau cele interne denumite si supratensiuni de defect.  Probabilitatea declansarii supratensiunilor electrice in blocuri este foarte mica, acestea fiind in general protejate in acest sens. Descarcarile atmosferice sunt in general anulate de descarcatoarele electrice de pe traseul de distributie al furnizorului si nu sunt in general de vina pentru defectarea aparateleor electrocasnice. Casele sau vilele, mai ales cele care nu sunt in aria de protectie a unui paratrasnet, sunt cele mai expuse riscului.

Cea mai buna solutie este prevenirea oricaror probleme prin eliminarea riscului unor supratensiuni externe. Acest lucru se realizeaza  prin montarea clasicului paratrasnet pe case sau vile. A doua varianta este montarea unui releu de supratensiune sau stabilizator de tensiune care limiteaza supratensiunile si elimina acest risc cu totul.

In cazul in care nu s-au luat masurile de protectie si se intampla ca aparatele electrice sa fie defectate, trebuie aflat daca nu este de vina instalatia electrica din casa sau, daca locuiesti la bloc, cea aflata in intretinerea asociatiei de proprietari. Supratensiunea se poate declansa din cauza neglijentei personalului care lucreaza la tablou sau din cauza vechimii instalatiei electrice.

In cazul in care socul de curent defecteaza electrocasnice, poti sa te adresezi direct furnizorului de energie electrica, dar trebuie stiut ca nu acesta despagubeste individual ci daca exista cel putin trei reclamatii si se dovedeste ca nu este de vina instalatia ta electrica.  O alta posibilitate este sa te adresezi Oficiului pentru Protectia Consumatorului (OPC).  In cazul in care se determina ca vina a fost a furnizorului, este posibila recuperea contravalorii reparatiei electrice.

Pana la a obtine daune, este recomandata o verificare periodica de catre un specialist a retelei electrice din casa sau din bloc si luarea masurilor care tin de tine.

geekmall.ro/
geekmall.ro/

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2024 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER