Cum racordam noile locuinte la reteaua de electricitate


Cum racordam noile locuinte la reteaua de electricitate


Stiri | Publicat la 19 Ian 2010 | 11212 afisari


In functie de aparatele casnice existente si viitoare se stabileste puterea maxima disponibila. Pentru o putere mai mare de 6 kW racordul se face printr-un bransament trifazat. Unul dintre aspectele de care trebuie sa se tina cont atunci cand se face racordarea locuintelor noi la reteaua publica de electricitate este acela al alegerii modului de bransare, curent monofazat sau curent trifazat.


Cum racordam noile locuinte la reteaua de electricitate - Poza 1

Daca imobilul va fi utilat cu aparate care vor solicita din plin reteaua, precum instalatii de climatizare, centrale pe curent electric, sauna, aparate electrice de incalzire a apei calde, mai multe televizoare, computere, aragazuri electrice, la care se adauga frigiderul, masina de spalat, aspiratorul, masina de calcat etc, va fi nevoie de un racord trifazat, mai scump, dar mult mai eficient energetic.

Pentru a obtine avizul tehnic de racordare de la operatorul de retea, proprietarul locuintei noi va trebui sa declare toti consumatorii pe care ii detine, pentru a i se calcula puterea maxima de absorbtie. Daca rezultatul este peste 6 kW va nevoie de racord trifazat.

Pana la acel nivel, se recurge la un bransament monofazat. Reprezentantii companiilor de distributie de electricitate spun ca la solicitarea puterii trebuie sa se tina cont si de eventualele aparate sau instalatii, mari consumatoare de curent, ce vor fi achizitionate in timp.

Punerea in functiune a cat mai multor astfel de aparate si instalatii va duce la supraincarcarea retelei si in final la caderile de curent, daca puterea maxima de absorbtie este depasita.

Pasii care trebuie parcursi pentru bransare

Actiunea de racordare a unei case noi la electricitate presupune mai multi pasi. Primul dintre acesti pasi il reprezinta drumul la distribuitorul de electricitate din raza unde exista amplasata constructia. In Romania exista in acest moment 8 companii de distributie de electricitate, 4 aflate in proprietatea statului (filialele Electrica – Muntenia Nord, Transilvania Nord, Transilvania Sud si, pentru inca foarte putina vreme, Muntenia Sud) si 4 cu actionari straini (Enel Banat, Enel Dobrogea, CEZ Oltenia si E.ON Moldova).

Viitorul consumator va face o cerere de emitere a avizului tehnic de racordare, adica solicita o putere in functie de consumatorii pe care ii declara. Avizul tehnic de racordare pentru un utilizator nou avand putere maxima ceruta pana la 8 kW costa 42 de lei, pentru o putere cuprinsa intre 8 si 40 kW se platesc 85,6 lei, iar pentru una mai mare de 40 kW – 128,6 lei. Emiterea avizului se face in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii.

Daca beneficiarul solicita elaborarea avizului in mai putin de 5 zile, se percepe un tarif majorat cu 50%. Documentele necesare obtinerii avizului sunt avizul de amplasament, in copie, studiul de solutie pentru racordarea la reteaua electrica, avizat de operatorul de retea, certificatul de urbanism, in copie si original, care se restituie ulterior, datele tehnice si energetice caracteristice utilizatorilor, o schita de amplasament, cu coordonatele care sa rezulte precis pozitia locului de consum, actele de proprietate ale imobilului.

Ce taxe trebuie platite

Dupa primirea avizului, beneficiarul va solicita furnizorului de energie incheierea contractului de racordare. Pentru un consumator racordat prin bransament monofazat tariful specific este de 15,52 lei/kW, pentru un bransament trifazat de pana la 12 kW tariful este de 38,8 lei/kW, iar pentru unul de peste 12 kW tariful este de 77,6 lei/kW. Preturile sunt calculate fara TVA. Pentru orice stalp nou se scoate din buzunar suma de 120 lei.

Beneficiarul va trebui sa plateasca in maximum 5 zile de la incheierea contractului. Urmeaza executarea lucrarilor de racordare fie de catre compania de distributie, fie de catre firme atestate de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). Efectuarea lucrarilor se face in baza unui deviz si a negocierii dintre beneficiar si prestator. Preturile pot varia semnificativ de la 1.000 de lei si pot ajunge la 4.000 de lei. Ultimul pas care trebuie facut este acela de receptie a lucrarilor si de punere sub tensiune a instalatiei de utilizare.

Receptia unui bransament monofazat costa 71,7 lei, cea a unui bransament trifazat de pana la 8 kW 78,5 lei, iar un bransament trifazat intre 8 si 40 kW costa 101,2 lei. Peste 40 kW, beneficiarul plateste in momentul receptiei 120,9 lei.

SURSA: gandul.ro


Scris de: Ciprian Paunica  |  ciprian.paunica@anadeea.ro



Adauga comentariul tau
Despre Ciprian Paunica
Avatar Ciprian Paunica

Grafician la baza, membru fondator ANADEEA Advertising in anul 2005, initiator a nenumarate ..

Contact valeacascadelor.ro