Cladirile din Romania au pierderi energetice de circa 50%

Cladirile din Romania au pierderi energetice de circa 50%


ValeaCascadelor.ro | Știri

27 Ian 2010 | 21 afisari

Obligativitatea obtinerii certificatului energetic pentru operatiunile de vanzare, achizitie sau inchirierea de locuinte ar putea scoate la iveala faptul ca multe dintre cladirile noi sunt prost realizate, a declarat pentru HotNews.ro presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici de Cladiri (AAEC), Emilia-Cerna Mladin.

vivre.ro
vivre.ro

Cladirile din Romania au pierderi energetice de circa 50% - Poza 1

In ceea ce priveste locuintele vechi, piata imobiliara nu poate fi influentata foarte mult, in sensul reducerii preturilor, avand in vedere ca este bine cunoscut faptul ca acestea nu sunt eficiente din punct de vedere energetic. Totusi, certificatul energetic ar putea ajuta viitorul beneficiar al unei locuinte sa negocieze pretul. "Nimeni nu este atat de naiv sa creada cand cumpara un apartament vechi ca este eficient termic. C si D sunt clasele energetice obisnuite. Nu va fi pentru nimeni o noutate cand se va spune ca locuinta se afla in C sau D. Nu e lumea atat de ignoranta. Dar omul ar putea totusi sa negocieze avand certificatul", a spus Mladin.

Insa, in cazul apartamentelor noi lucrurile stau altfel. "Nu sunt formidabile si poate aici este aceasta frica (n.red. teama dezvoltatorilor imobiliari ca vor scadea preturilor). S-a construit mult, ieftin si prost", a precizat presedintele AAEC. Potrivit acesteia, multe dintre locuintele noi ar putea sa "pice" in clasa energetica B.

AAEC: O cladire poate fi proiectata sa fie construita din caramida, iar in realitate sa fie din BCA

Emilia-Cerna Mladin sustine ca sunt diferente mari intre proiectul unei locuinte noi si ceea ce se realizeaza efectiv. De exemplu, o cladire poate fi proiectata sa fie construita din caramida, iar in realitate sa fie din BCA. "Nu vine nimeni sa sape cu tarnacopul sa vada din ce este facut blocul", a afirmat presedintele AAEC. Potrivit acesteia, cele mai eficiente sunt cladirile vechi reabilitate termic. "Cele reabilitate termic sunt minunate", a adaugat Mladin. Potrivit acesteia, aproximativ 95% dintre locuintele din Romania se incadreaza in clasele energetice C si D.

Costul obtinerii unui certificat energetic va fi cuprins intre 100 si 400 de euro, in functie de suprafata locuintei. Cu cat suprafata este mai mare, cu atat costul pe metru patrat va fi mai mic.

In Romania, pierderile energetice sunt, in medie, de 30-35% din consumul de resurse primare, potrivit unui studiu privind securitatea energetica a Romaniei, elaborat de Institutul European din Romania. Cele mai mari pierderi, circa 50%, le inregistreaza cladirile.

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias este informat asupra performantei energetice a apartamentului. Astfel, va afla consumul total anual specific de energie, exprimat in kWh/mp arie utila, respectiv prin consumul de caldura anual specific pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat. De asemenea, va fi cunoscuta eficienta energetica a apartamentului, prin incadrarea acestuia intr-o clasa energetica (de la clasa A-eficienta energetica ridicata, la clasa G-eficienta energetica scazuta), functie de consumul total anual specific de energie.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate in clasele energetice C si D avand consumuri specifice anuale pentru incalzire, apa calda de consum si iluminat peste 200 kWh/m2/an. In acest context, este de mentionat ca tinta consumului anual specific de energie pentru incalzire este de sub 100 kWh/m2/an si a fost stabilita prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 18/2009.

CITESTE MAI MULT PE: hotnews.ro

retroboutique.ro
retroboutique.ro
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER