Ce fel de tamplarie PVC este potrivita locuintelor?


Ce fel de tamplarie PVC este potrivita locuintelor?


Sfaturi utile | Publicat la 21 Noi 2005 | 2507 afisari


Conducerea Gealan Romania a hotarat saptamana trecuta infiintarea unui nou patronat PGFF (Patronatul Producatorilor si Montatorilor de Geamuri, Ferestre si Fatade), in urma declaratiilor domnului Marin Crutescu, presedintele PPTT (Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta), privind interzicerea profilelor de clasa B, pe teritoriul tarii noastre Acest demers a avut ca fundament interpretarea "eronata si partinitoare" a cerintelor standardului european SR EN 12 608-2004, a declarat domnul Aurel Vlaicu, directorul executiv al Gealan Romania.


Ce fel de tamplarie PVC este potrivita locuintelor? - Poza 1

Conform SR EN 12 608-2004 (confirmat si de ONM si INMH), tara noastra se incadreaza intr-un climat de tip sever (media temperaturilor maxime ale celei mai calduroase luni depaseste 22 grade Celsius). Peretii exteriori ai profilelor de clasa A au grosimea mai mare de 2,8 mm si profilele de clasa B au grosimea peretilor exteriori mai mare de 2,5 mm.

Domnul Marin Crutescu sustine, folosind drept argument SR EN 12 608-2004, ca pe teritoriul tarii noastre "este obligatorie utilizarea profilelor de clasa A", deoarece noi ne incadram intr-un climat de tip sever, iar profilele de clasa B, datorita faptului ca au peretii exteriori mai subtiri, sunt mult mai expuse dilatarii si deteriorarii decat cele de tip A care au peretii exteriori mai grosi.

Potrivit declaratiilor domnului Aurel Vlaicu, zona climatica are relevanta asupra materialului care intra in componenta profilului (atat profilele de clasa A, cat si profilele de clasa B sunt alcatuite din acelasi material), nu asupra grosimii profilelor.

Intr-un interviu acordat suplimentului nostru, presedintele PPTT si-a nuantat afirmatiile si ne-a declarat ca "daca este o lucrare mare, si o facem din PVC, trebuie sa punem numai profile din clasa A, deoarece cantitatea de caldura care este absorbita este mare, si atunci se dilata profilele. Daca este o lucrare mica, se pot utiliza profile din clasa B". De asemenea, Marin Crutescu ne-a mai declarat ca in curand se va cauta unirea celor doua patronate, deoarece "Statutul nostru cu al lor sunt aproape identice. Avem interese comune".

Lege cu interpretari

Acest conflict a aparut in contextul in care nici o lege din Romania nu prevede clar ce criterii trebuie sa indeplineasca tamplaria de PVC pentru a putea fi utilizata pe teritoriul tarii noastre, nici normele pe care trebuie sa le respecte producatorii de tamplarie atunci cand isi comercializeaza produsele.

Pana vom avea legislatie concreta in domeniu, pentru a putea fi cat de cat siguri ca tamplaria termoizolanta pe care o cumparam indeplineste criterii minime de calitate, este bine sa cunoastem cateva notiuni legate de produsele de tamplarie.

Atunci cand cumparam o fereastra sau o usa termoizolanta este bine sa ne uitam la trei aspecte: profil, feronerie si geam.

Profilul PVC

Pentru inceput trebuie sa aflam unde este facut profilul (Germania, Franta etc.), deoarece experienta pe care o are producatorul in domeniu poate fi relevanta pentru coordonata calitativa. Apoi trebuie sa cerem informatii despre clasa profilului (A sau B; profilele de clasa A sunt mai bune, dar sunt si mai scumpe) si numarul de camere. Cu cat are mai multe camere, cu atat este mai bun (numarul de camere poate fi de la trei la sase). Alt factor pe care trebuie sa-l verificam este armatura si grosimea ei, deoarece rezistenta ferestrei este determinata de grosimea armaturii si de materialul din care aceasta este facuta (preferabil otel zincat, nu galvanizat). Rezistenta ferestrei creste cu grosimea armaturii. Grosimea minima a unei armaturi trebuie sa fie de 1,5 mm. Daca armatura nu corespunde, fereastra se va curba in timp si peretii din jurul ferestrei se vor crapa.

Feroneria

Feroneria este mai buna cu cat ofera mai multe cicluri inchidere-deschidere. O feronerie de calitate ofera aproximativ 15.000 de cicluri. De asemenea, trebuie luata in calcul distanta la care sunt plasate punctele de inchidere. Cu cat sunt mai multe puncte de inchidere, cu atat etansarea este mai buna. Cu toate ca nu ii dam mare importanta, sistemul de inchidere de siguranta este si el foarte important. Pentru a fi eficient, trebuie ca dispozitivul de inchidere sa aiba capul in forma de ciuperca.

Geamul termopan

Geamul este compus din doua foi de sticla situate, de obicei, la o distanta de 16 mm, spatiul liber dintre ele fiind umplut cu un gaz inert (argon sau kripton). Cele mai bune geamuri sunt cele cu kripton, deoarece kriptonul izoleaza mai bine fonic si termic. Este bine de stiut ca, dupa aproximativ 5 ani, gazul inert din componenta geamului isi pierde proprietatile, deoarece nu beneficiaza de o etansare performanta, ceea ce duce si la o pierdere a eficientei geamului, in ansamblu.

SURSA: jurnalul.ro

Scris de: Ciprian Paunica  |  ciprian.paunica@anadeea.roAdauga comentariul tau
Despre Ciprian Paunica
Avatar Ciprian Paunica

Grafician la baza, membru fondator ANADEEA Advertising in anul 2005, initiator a nenumarate ..

Contact valeacascadelor.ro