Apartament in bloc sau casa la curte?

Apartament in bloc sau casa la curte?


Sa spunem ca dispui de o suma care ti-ar permite atat achizitionarea unui apartament, cat si constructia unei case. Ti-ai pus vreodata intrebarea, in cunostinta de cauza, ce ai alege? Probabil, multi dintre cei care au locuit o viata la bloc si-ar dori, fara sa stie la ce se inhama, o vila. Insa, indiferent de cat de repede ne fuge gandul la o casa dotata cu o curte mare sau la un apartament de vis, in ambele situatii exista atat avantaje, cat si dezavantaje.


Apartament in bloc sau casa la curte?

Presupunem ca nu traim intr-o tara imposibila din punctul de vedere al proprietatilor imobiliare si ca orice om (care munceste) isi permite o casa. Doar sa ne imaginam aceasta varianta deocamdata, de film SF pe piata din Romania.

Indiferent de situatia ta locativa, un lucru e demonstrat. Casa in care stai iti poate influenta atat activitatea profesionala, cat si relatiile cu oamenii apropiati si chiar pofta de viata. Sa vedem mai intai avantajele si dezavantajele traiului la bloc.

Blocul meu iubit

Primul avantaj al blocului este ca intretinerea este mult mai ieftina decat la o casa si ca ai asigurate absolut toate utilitatile. Pe de alta parte, daca ti se sparge o teava, poti apela imediat la mecanicul blocului si problema se rezolva intr-o perioada de timp decenta. Apoi, exista vecini la 2 pasi de tine si, in cazul in care ai copii, pericolele casnice sunt pe un perimetru restrans si nu includ si suprafata curtii.

Un alt avantaj este ca intr-un apartament faci curat relativ repede si ai terminat. La o casa pe pamant, dupa ce ai aranjat camerele, urmeaza sa igienizezi curtea - o treaba ceva mai complicata si pentru care iti trebuie energie in plus. Pana aici, traiul la bloc - o poveste frumoasa.

Urmeaza insa sirul dezavantajelor. In primul rand, vecinii pot sa-ti ofere, prin zgomotele produse, nopti albe exact cand ai cea mai mare nevoie de odihna. Apoi, vecinul de deasupra poate sa iti transforme usor casa intr-o mlastina, iar liftul poate sa fie mort cand vii de la supermarket sau, cel mai frumos, de la un magazin de mobila.

Pe de alta parte, daca nu ai contoare la utilitati sau pur si simplu ai uitat sa citesti ceasurile intr-o luna, esti trecut la ... „pausal”, adica la plata calculata in comun si asa intri intr-o gaura neagra. Insa, probabil, cel mai frustrant lucru intr-un apartament este ca, daca vrei putin aer, trebuie sa mergi, de cele mai multe ori mult, pana intr-un parc.

Foarte acut simti aceasta realitate in cazul in care ai copii. La capitolul decoratiuni, apartamentul e destul de frustrant. Daca mai vrei si spatiu pentru tine, mobila aleasa ar trebui sa se inscrie in stilul minimalist si astfel ideile sunt mai greu de pus in practica.

Visul unei nopti la... casa

Primul dezavantaj al unei case e pretul mai mare. Dar sa spunem ca ai un teren, faci un efort si iti construiesti o casa cu relativ putini bani. E posibil, mai ales daca o construiesti in regie proprie.

Din pacate, pentru constructie trebuie sa iei o multime de autorizatii: de la mediu, de la apa, de la gaze, de la curent electric sau de la societatea care iti va lua gunoiul. Totul dureaza nesfarsit si costa realmente mult.

In toata povestea constructiei unei case, nu materialele sau mana de lucru te darama, ci utilitatile - inexistente de cele mai multe ori inclusiv in zonele de case din orase.

Asa ca gandeste-te bine: daca ai nervii tari sa depasesti aceste probleme sau buzunarele largi sa platesti pe altii sa le rezolve, ei bine, te poti bucura de firul ierbii in fiecare dimineata. Si starea ta de dispozitie este, chiar daca nu iti vine sa crezi, excelenta.

La capitolul decoratiuni poti sa-ti exprimi orice fantezie, iar in curte poti sa-ti amenajezi un loc de joaca ca in basme. Sa tot faci copii in aceste conditii!

SURSA: csid.ro
fashiondays.ro
fashiondays.ro

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2024 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER