Alegerea unei centrale termice de apartament


Alegerea unei centrale termice de apartament


Sfaturi utile | Publicat la 01 Ian 2009 | 37735 afisari


Montarea unei centrale termice de apartament se dovedeste in din ce in ce mai multe cazuri o alegere inspirata pentru locatarii blocurilor noi sau vechi. Ce ne ofera si care sunt avantajele montarii unei centrale termice? In primul rand, flexibilitatea. Am plecat in vacanta de Craciun, am inchis centrala si nu mai platim facturi inutile. Este prea cald? Am oprit-o; e prea frig? o dam mai tare... Vrem apa mai fierbinte sau din contra, mai rece? Ajustam nivelul centralei. In privinta pretului, platim numai ce consumam.


Alegerea unei centrale termice de apartament - Poza 1

Oferta de centrale termice este vasta. Ce alegem?

Piata de centrale termice ofera nanumarate solutii. Care dintre acestea e cea mai potrivita? Puterea degajata este priul criteriu pe care trebuie sa il luam in considerare.
Pentru un apartament obisnuit de bloc (garsoniera, doua-patru camere), este suficienta o centrala de putere medie, modelele care pot dezvolta 24 de kilowatti fiind alegerea optima. Aceasta alegere poate fi insa influentata de mai multi factori: tipul de izolare termica a ferestrelor si a peretilor, suprafata locuintei si configuratia acesteia, numarul de camere, tipul de izolatia a peretilor etc. Aceste detalii sunt esentiale pentru alegerea din multimea de centrale termice a celei care este cat mai apropiata de nevoile dvs.

Brandul: elemnt decisiv in alegerea centralei termice

Odata stabilita puterea centralei termice, este esential sa ne decidem asupra brandului. Pe piata exista atat centrale no-name (firme necunoscute) cat si marci de prestigiu. Chiar daca acestea din urma sunt mai scumpe, isi merita banii cu prisosinta. Fiind un bun de folosinta indelungata, al carui montare, instalare presupune santier in casa, cu siguranta nu veti fi foarte fericit daca veti avea probleme si va trebui sa apelati la instalator din nou dupa un an sau doi. Orientati-va deci catre marci renumite, de prestigiu. Viata unei centrale termice de calitate este, in medie, de 15 ani.

Tipurile de centrale termice

Centrale termice cu tiraj natural. Acest tip de centrala termica preia aerul necesar arderii gazelor naturale din incaperea in care este montata centrala termica. Acest tip de centrala este mai ieftina. Evacuarea gazelor arse se face printr-un cos de evacuare care trebuie scos in afara locuintei.

Centrale termice cu tiraj fortat. Pentru a isi procura aerul necesar procesului de ardere, aceste centrale preiau aerul din afara locuintei, pritr-un kit de alimentare cu aer. Din acest motiv, un mare avantaj este acela ca poate fi montata in incaperi mici, cum ar fi debaraua din bucatarie. Pentru evacuarea gazelor arse, este folosit acelasi kit de alimantare cu aer, care are o structura tubulara.

Centrale termice cu tiraj fortat in condensatie. Acestea sunt cele mai scumpe dar si cele mai eficiente. Principiul de functionare este acelasi cu cel a centralelor cu tiraj fortat, imbunatatit printr-un sistem de recuperare a caldurii degajate pe kitul de evacuare. Acest mecanism refoloseste caldura emanata de gazele arse pentru incalzirea apei. 

Scris de: Ciprian Paunica  |  ciprian.paunica@anadeea.roAdauga comentariul tau
Despre Ciprian Paunica
Avatar Ciprian Paunica

Grafician la baza, membru fondator ANADEEA Advertising in anul 2005, initiator a nenumarate ..

Contact valeacascadelor.ro