Cum sa ai cel mai verde si aratos gazon

Cum sa ai cel mai verde si aratos gazon


Un roman aflat in vizita la Londra este uimit de cat de bine arata gazonul prin gradinile si parcurile britanicilor. Cu prima ocazie, intreaba un localnic: Sir, cum faceti voi sa aveti iarba asa verde si asa deasa? Pai e simplu, uzi si cosesti, uzi si cosesti.  Pai si eu fac la fel si nu e asa. Tu sigur ii mai faci ceva? Nu, nimic, o ud si apoi o cosesc. Si cam de cat timp faceti voi asta, de este iarba asa fumoasa? Pai… cam de vreo 100 de ani.


Cum sa ai cel mai verde si aratos gazon
Cum sa ai cel mai verde si aratos gazon
Cum sa ai cel mai verde si aratos gazon

Este un banc savuros care contine si un sambure de adevar. Pentru a avea un gazon perfect, ai nevoie de rabdare. Din fericire, exista cateva trucuri astfel incat, daca le aplici, nu trebuie sa astepti chiar 100 de ani. Te poti bucura de un verde odihnitor si un gazon perfect chiar de la prima incercare.

Daca ai posibilitatea sa o iei de la „zero”, ai doua optiuni: sa plantezi sau sa cumperi brazde de gazon deja crescut. Indiferent de varianta, solul trebuie pregatit corespunzator. Astfel, un sol lutos are nevoie de nisip, iar unul prea nisipos trebuie imbogatit cu turba. Daca solul retine apa, ar fi indicate niste  lucrari specifice pentru ajutarea drenajului. Daca ai veleitati de gradinar, poti alege semintele putand controla mai bine densitatea gazonului. Plantarea acestora este relativ usoara: sapat, maruntit solul, nivelat si apoi semanat, cat mai uniform posibil. Este indicat sa folositi ierbicide, dar cu ceva vreme inainte de semanat, de regula o saptamana sau doua.

Secretele unui gazon perfect tin de rabdarea si perseverenta cu care acesta este intretinut.

Udarea gazonului este foarte importanta deoarece apa prea multa sau irigarea facuta intr-un moment necorespunzator al zilei poate dauna la fel de mult ca si insufiecienta apei in sol. Cele mai bune momente al zilei sunt dimineata, inaintea zorilor si seara cand plantele au timp sa isi pastreze  cantitatea necesara de apa. De altfel, irigarea nu trebuie facuta zi de zi ci, „la cerere”, deoarece precipitatiile, vantul sau umiditatea din aer pot influenta necesarul optim pentru irigatii. Astfel, un bun indicator este culoarea gazonului, respectiv cand acesta isi pierde din verdele puternic sau cand iarba ramane presata atunci cand calci pe ea.

Cosirea gazonului este probabil cea mai neplacuta parte, insa de aceasta operatiune depinde cat de deasa si cat de moale va fi peluza ta. Se recomanda cosirea saptamanala, de preferat cu o masina speciala ale carei lame sa fie mereu bine ascutite. Taierea rara a gazonului duce la aparitia buruienilor. Gazonul nu este iarba cu care se hranesc animalele de aceea nu trebuie taiat de jos, de la radacina. Un truc ar fi taierea cam la o treime din lungimea ierbii astfel incat aceasta sa aiba timp sa se regenereze. Pe de alta parte, o iarba ceva mai inalta va forta radacinile sa creasca mai puternice facand planta mai rezistenta la seceta si la daunatori.

Un alt secret este taierea gazonului cand solul este uscat. Pe un pamant moale, se recomanda cel mult cosirea clasica, cu coasa si nu cu masina care, prin greutatea ei va tasa solul si va duce la aparitia petelor de pamant. De asemenea, ar fi de preferat schimbarea directiei de taiere a acestuia, de fiecare data putand fi create si forme interesante care sa se integreze in designul exterior.
Cu o anumita regularitate este recomandata ajutarea solului cu ingrasaminte, recomandate fiind cele naturale.

Bineninteles, cel mai bun sfat este perseverenta, insa un gazon perfect merita pe deplin efortul.

Link-uri utile: www.greenshop.ro , www.gardena.com/ro/ 

www.bricostore.ro/content/524-cum-semanam-si-intretinem-gazonul

Sursa foto:www.dreamgardens.ro , www.casaperfecta.md/rom/gazon-perfect 

geekmall.ro/
geekmall.ro/

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2024 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER