Totul despre seminee

Totul despre seminee


Semineul innobileaza locuinta, mai putin biroul - dar de ce nu, pentru cei pretentiosi -, contribuie din plin la atmosfera familiara de acasa si asigura o caldura placuta si un confort sporit.


Totul despre seminee

Fie ca este o necesitate, un element de incalzire a spatiului, fie ca este o tendinta a momentului, de recuperare a valorilor autentice si astfel un obiect decorativ – arhitectural, semineele au tot mai multi pretendenti... Acestia opteaza pentru includerea unui semineu fie inca din faza de proiectare a propriei case – caz in care semineul poate beneficia de tratari deosebite in corelare cu spatiile pe care le delimiteaza sau chiar le unifica prin simpla-i prezenta – fie ulterior constructiei locuintei, uneori aceasta fiind chiar si cazul apartamentelor de bloc – caz in care, in functie de buget, semineul va dicta amenajarea spatiilor inconjuratoare sau se va supune, prin alegerea facuta intregului existent.

Aceste tendinte care au acaparat piata romaneasca in ceea ce priveste semineele nu sunt nici bruste, nici neobisnuite; in principiu ne aliniem unei evolutii continue in istorie, pornind de la binecunoscuta vatra a casei, ca obiect definitoriu si de referinta a tuturor spatiilor aferente si activitatilor familiale in trecut, pana la elementul spectaculos, “punctul de foc” central sau adiacent unor functiuni in tematica de proiectare a unora din cei mai binecunoscuti arhitecti si designeri.

Sunt multe de spus despre seminee, insa doar cateva acele linii definitorii care ne vor ajuta sa facem o alegere buna, din toate punctele de vedere. Deci... Ce trebuie sa stim?

Seminee: care sunt componentele?

Cu toate ca in alegerea unui semineu de multe ori dicteaza aspectul, materialele exterioare, suprafetele si formele este bine de stiut ca toate acestea nu inseamna totul… ceea ce face un semineu sa incalzeasca atat incaperea cat si spiritul, sunt toate acele “dispozitive” pe care nu le vedem, dar este bine sa ne asiguram ca stim ce sunt, cum sunt si ce fac ele pentru o buna functionare.

Toate acestea tin de componentele semineului si de detaliile tehnice conform carora sunt relationate: elementele functionale - foyer-ul sau focarul; elementele de décor - imbracamintea, ancadramentele; si accesoriile de montaj – grilele de ventilatie si de decompresie, racordurile si cosul de fum.

Exista doua tipuri de seminee, daca este sa ne gandim la modul de functionare si la ce implica acesta pe parte de componente: seminee tip soba si seminee “construite”.

Semineele tip soba sunt de fapt seminee de sine statatoare, care nu au nevoie de constructii speciale, pot fi mutate dupa cum se doreste, iar montajul se realizeaza ieftin si repede.
Semineele “construite” sunt practic un cumul de focar si constructie – decoratiuni, ancadramente, imbracamintea propriu-zisa din materiale calorifuge si racord la cos. Fie ca sunt ultramoderne sau rustice, din inox sau traditionale, acestea sunt o adevarata “piese du resistance” a caminului Dvs.

Focarul, inima semineului este cel care face ca flacara sa arate perfect, sa fie usor de intretinut si sa aiba, daca vrem sa fim eficienti, costuri mici de exploatare. De aceea primul pas in alegere unui semineu este alegerea focarului. Fie ca este din fonta sau otel, acestea trebuie sa aiba interiorul captusit cu samota sau alte materiale recuperatoare de caldura, suprafata acestora fiind cele care induc performantele focarelor – in termeni tehnici, prezenta unor nervuri interioare si exterioare determina cresterea randamentului caloric.

Focarele pot fi inchise si deschise; exista controverse pe piata producatorilor de seminee, conform carora unii pledeaza pentru cele deschise, sub argumentul aspectului flacarilor si senzatiilor transmise, iar altii pentru cele inchise, sub pretextul sigurantei unui mediu controlat pentru foc si comoditatii in utilizare. Alegerea ramane bineinteles a beneficiarului.

Cum alegem un semineu?


Forma focarului influenteaza si forma semineului si pozitionarea acestora. Semineele cu forme dreptunghiulare se recomanda a fi amplasate in campul unui perete. O varianta aparte a acestui model o constituie semineul cu deschidere pe doua laturi invecinate, cu pozitionare optima la extremitatea unui perete de compartimentare, deservind spatiul de trecere. Un alt caz special il reprezinta semineele cu focar cu dubla deschidere, a caror dispunere valorifica spatiul celor doua camere invecinate.

Semineele cu forme prismatice se recomanda a fi amplasate in colturile incaperilor, ca dealtfel si cele circulare/ semicirculare, care mai pot fi pozitionate si pe un perete al camerei deservite.

Tipul de combustibil utilizat este un alt criteriu de individualizare a categoriilor de seminee - pe lemn, pe gaz si electrice.


Ceea ce completeaza si personalizeaza spatiul insa nu este focarul sau tipul de combustibil, ci materialele si ancadramentele utilizate in vederea obtinerii unei “imagini”.

Semineele pe lemn beneficiaza in general de o tratare clasica, chiar antichizata prin alegerea materialelor – marmura, travertin si tratarile acestora ce pastreaza armonia, claritatea si echilibrul stilului - sculpturi, profilaturi, diverse decoratii in relief; tratarile rustice denota respect pentru traditie si se preteaza in cazul caselor la munte – si nu numai – cu insertii de caramida, teracota sau alte materiale ceramice refractare, lemn, calcar, piatra de rau si chiar metal, materiale ce isi pastreaza aspectul natural.

Semineele pe gaz sau electrice aduc elemente de design modern, in spiritul contemporan, cu materiale diverse, posibile datorita tehnologiilor de montaj de ultima ora - lemn stratificat, mozaic sau chiar tabla ruginita, fiecare raspunzand tendintelor in amenajari – traditionale, pretioase sau ”industriale”.

Despre acestea din urma se pot spune mai multe... iar pe proprietarii apartamentelor de bloc sau chiar cei care au o casa deja terminata sau redecoreaza si nu vor sa aiba de-a face cu lemnele si cenusa, ii intereseaza in mod direct.

Semineele pe gaz necesita intradevar racord separat la sursa, insa mai nou au aparut modele ce beneficiaza de un mecanism similar unei centrale termice de apartament – ceea ce rezolva multiple necesitati, atat decorative cat si functionale: agentul termic si apa calda pentru locuinta.

Semineele electrice reusesc sa redea impresia de jar, flacari reale si multa caldura, fara a limita spatiul interior - din postura unui tablou montat pe perete conectat la o priza impamantata - si fara probleme de evacuare a fumului si gazelor. In plus pot fi utilizate chiar si vara, efectul flacarilor fiind independent de sursa de incalzire care poate functiona ca un ventilator de camera...

Intr-adevar, de multe ori ceea ce dicteaza in alegerea unui semineu este elementul “cost”, deloc de neglijat. Cele mai costisitoare seminee la ora actuala o constituie cele pe lemne, datorita pretului pe mcub de lemn, adaugat la costurile de transport.

Variatii mari in bugetul alocat vor inregistra semineele pe combustibil gazos, datorita fluctuatilor de pret, in crestere din nefericire, pentru gazul natural; insa acest inconvenient se poate transforma intr-o investitie eficienta in cazul in care se opteaza pentru modelul de semineu cu mecanism de centrala termica, rezolvand astfel doua aspecte importante in ceea ce priveste confortul caminului.

Semineele electrice sunt in general considerate eficiente, datorita lipsei de dotari “specifice” si montajului facil, precum si posibilitatii de a alege numai functiunea decorativa, fara producerea propriu-zisa de caldura.

Cum se monteaza semineele?


Este un capitol mai tehnic, insa in momentul in care doriti amplasarea unui semineu intr-unul din spatiile locuintei Dvs. trebuie sa tineti cont de anumite cerinte ce tin de siguranta si protectia familiei Dvs. si bineinteles a bunurilor din casa...

Incendiul
- este categoric inamicul numarul 1; din acest punct de vedere trebuie inlaturate toate materialele combustibile sau degradabile la temperaturi inalte din preajma semineului – vorbim de suportul pe care va fi asezat semineul, in mod imperios din material ignifug, despre pardoseala, pereti, plafon, cat si despre obiectele de mobilier sau decorative asezate in vecinatate.

Ventilarea
– un proces care, daca nu se realizeaza in mod corect, poate conduce la situatii neplacute, indiferent de combustibilul utilizat. La semineele cu foc inchis accesoriile care asigura transferul de aer sunt grilele de ventilatie, pozitionate inferior si superior; la cele cu foc deschis trebuie respectat un anumit raport de dimensiuni si volum intre semineu si cosul de fum. Ventilarea corecta si eficienta a gazelor arse si a fumului se datoreaza si etanseizarii perfecte, racordurilor si sectiunii constante pe toata lungimea cosului.

Cum se intretin semineele?


Semineele clasice, pe lemn sunt cele mai pretentioase. In cazul in care ati optat pentru acest tip de semineu va trebuie sa acordati o mare atentie cosului de fum – care se recomanda a fi “inspectat” de un cosar la inceputul sezonului rece, pentru indepartarea funinginii si cuiburilor de pasari depuse in timp -, cenusarului – curatarea sertarului pentru a permite o buna circulatie a aerului -, si combustibilului utilizat – lemn din esente sarace in rasini si cu procent redus de umiditate, in caz contrar existand pericolul degajarii insufiente de caldura, in combinatie cu vapori de gudron si apa care imbacsesc semineul.

Semineele pe combustibil gazos au avantajul lipsei depunerilor de funingine si de cenusa, ceea ce faciliteaza intretinerea lor in timp. Este suficient un control periodic din partea persoanelor avizate – de preferinta chiar producatorul sau firma furnizoare, majoritatea asigurand si servicii de acest tip – in vederea verificarii racordurilor si reglajelor pentru o functionare in perfecta stare.

Semineele electrice necesita intradevar lucrari minime de curatire si intretinere, fiind recomandata o verificarea anuala a reglajelor si treptelor de temperatura.

Placerea de a recupera traditia, de a crea o atmosfera calda si primitoare face ca semineele sa ocupe din ce in ce mai mult un loc fundamental in spatiul interior, transformandu-se intr- un simbol al convivialitatii, al caminului. Indiferent de forma, materialele si tehnologiile conforme stilurilor sau perioadelor de-a lungul timpului, semineele radiaza subtil nu numai caldura ci si sentimentul de confort si relaxare care aduna familia impreuna, ca in jurul vetrei de demult… in inima casei.

SURSA: homespot.ro

libris.ro
libris.ro

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2024 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER