Cateva sfaturi pentru a evita defectele din tencuiala

Cateva sfaturi pentru a evita defectele din tencuiala


Ati tencuit un perete, dar nu sunteti deloc multumit. Daca ati fi citit aceste randuri inainte de a va apuca de treaba, ati fi putut evita greselile care acum va costa timp si bani in plus. Iata cateva dintre cele mai frecvente probleme pe care vi le poate face o tencuiala, atunci cand te uiti la mistrie ca la un obiect ciudat...


Cateva sfaturi pentru a evita defectele din tencuiala

Coscovirea si caderea tencuielii se datoresc nerespectarii conditiilor pe care trebuie sa le indeplineasca suprafata ce urmeaza sa fie tencuita, care nu asigura o buna aderenta intre aceasta si mortarul aplicat. Slaba aderenta se explica prin faptul ca suprafata tencuita este prea neteda sau nu este bine curatata de praf, noroi, pete de grasime, "impuscaturi" etc. Coscovirea tencuielilor poate fi provocata si de utilizarea necorespunzatoare a cladirii: nerepararea la timp a burlanelor, jgheaburilor, instalatiei de apa, teraselor etc., ceea ce duce la umezirea tencuielii si apoi la desprinderea de pe zidarie.

Crapaturile apar de obicei pe linia de despartire a doua materiale diferite pe care s-a aplicat tencuiala, in special intre zidarie si lemn sau metal, daca la executare nu s-au acoperit rosturile cu plasa de rabit. De asemenea, crapaturile apar din cauza tasarii fundatiilor sau a grinzilor pe care se sprijina zidaria, precum si ca urmare a folosirii unui mortar cu compozitia necorespunzatoare.

"Impuscaturile" din tencuiala sunt provocate de calitatea varului stins folosit la prepararea mortarului sau de existenta unor bulgari de argila in nisipul din mortar. Partile de var ramas nestins si bulgarii de argila absorb umiditatea din mortar, din zidarie sau din atmosfera si isi maresc volumul, producand umflarea tencuielii, pana se sparge. Bucatile de tencuiala cad si in locurile respective apar gauri conice de pana la 3-4 cm diametru.

Petele de pe tencuiala pot fi de diferite culori, in functie de cauza care le-a produs. Petele roscate se datoresc prezentei la mica adancime a unor conducte metalice, a tuburilor metalice ale instalatiei electrice, a barelor de otel-beton etc., care au ruginit. Petele negre sunt urmare a existentei sub tencuiala a unor materii bituminoase care nu au fost complet indepartate la pregatirea suprafetelor pentru tencuire, ori a aplicarii tencuielii direct pe tubul de scurgere din fonta, acoperit de obicei direct cu catran. Petele maro de pe tencuiala cosurilor din camere sunt produse de defectiunile sobei sau ale cosului, datorita carora combustibilului arde incomplet, producand un lichid negru ce patrunde prin zidaria cosului.

Petele albe se datoreaza aplicarii tencuielii pe zidaria umeda. Apa din zidarie, care contine diferite saruri aduse din masa zidariei, ajunge la suprafata tencuielii si o pateaza. Astfel de pete, dupa uscarea zidariei si o noua zugravire, nu mai apar.

libris.ro
libris.ro

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2024 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER