Cum se instaleaza corect instalatia de incalzire

Cum se instaleaza corect instalatia de incalzire


Cand montati o centrala termica si instalatia de incalzire aferenta trebuie sa aveti in vedere cateva mici secrete, care va pot feri de surprize neplacute in timpul functionarii. Poate ca le stiti si dvs., poate ca nu, dar noi credem ca nu e rau sa vi le reamintim.


Cum se instaleaza corect instalatia de incalzire

In primul rand, va sfatuim sa nu ingropati fitingurile. Fitingurile de cupru, multistrat (pexal) sau otel folosite la racordari nu se ingroapa, pentru ca o data cu uzura va pot produce neplaceri. Adica, pe romaneste, pot sa produca mici (sau mari) inundatii. Daca din motive de estetica vreti sa ingropati parti din instalatie, ingropati conducte dintr-o singura bucata si folositi distribuitori-colectori.

In al doilea rand, va recomandam sa faceti racordarea centralei la gaz ajutorul legaturii rigide. Evitati, asadar racordul flexibil, care uneori a fost permis, alteori nu. Inca un secret: montati termostatul sau cronotermostatul in ce camera doriti, pe un perete interior, ferit de sursele de caldura si la 1,5 m inaltime.

Necesarul de incalzire se calculeaza pentru fiecare camera, astfel incat toate incaperile in care se locuieste trebuie sa aiba aceeasi temperatura, indiferent de pierderile de caldura. O camera cu peretii spre nord are pierderi mai mari de caldura decat una similara pe sud, si ca atare va avea un necesar de incalzire mai mare, adica un calorifer mai mare. Ca sa vedem cum se va comporta instalatia pe timp friguros, aceasta se probeaza la rece. Proba de presiune se face in functie de presiunea maxima de regim si de modul de executie al instalatiei.

Si aici sunt cateva reguli. In principal, trebuie sa se tina seama de presiunea prevazuta in caietul de sarcini si de instructiunile tehnice ISCIR, institutia care omologheaza centralele termice. In fine, trebuie sa tineti seama si de coroziunea galvanica, adica de procesul de degradare a doua metale aflate in contact direct sau prin intermediul unui electrolit. Evitati sa puneti in instalatie un metal cu un altul mai electronegativ decat el, aluminiu alaturi de cupru si aliajele lui, bronz cu otel etc.

Radiatoarele de aluminiu nu se monteaza cu tevi de cupru, trebuie sa alegeti: ori aluminiu, ori cupru. Cea mai simpla solutie pentru a putea instala radiatoare de aluminiu este sa folositi conducte din polipropilena sau polietilena reticulata. Si inca ceva: atentie la conductele de tip multistrat cu bariera de oxigen din aluminiu, deoarece fitingurile folosite au o garnitura foarte fina pentru a izola aluminiul de alama din care sunt fabricate fitingurile.

libris.ro
libris.ro

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2024 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER