Brichetele si peletii, o alternativa pentru incalzire

Brichetele si peletii, o alternativa pentru incalzire


Rumegusul este o alternativa ecologic pentru încalzirea locuintei. Nu polueaza, iar cenusa poate fi folosita ca ingrasamant.


Brichetele si peletii, o alternativa pentru incalzire

Brichetele si peletii din rumegus, aschii de lemn si chiar scoarta de copac au fost adoptate de bihoreni ca sursa de caldura. Putini dintre cumparatori au fost impresionati de faptul ca cele doua produse sunt ecologice, ca nu polueaza aerul cu noxe sau ca dau cenusa putina, bogata în minerale si care poate fi folosita cu succes ca îngrasamant.
Oamenii le cumpara din simplul motiv ca sunt relativ ieftine, nu fac mizerie si nu au mult de lucru cu pregatirea lor pentru foc. „Am descoperit brichetele dupa ce
m-am mutat de la bloc la casa. Atunci am vazut ce înseamna sa folosesti lemnele pentru încalzirea casei, cu taiat, crapat si depozitat...
Brichetele nu trebuie crapate, dau caldura buna si sunt curate”, spune Roxana Vidican, asociat la cel mai mare distribuitor de peleti si brichete din Oradea. Se aprovizioneaza de la un producator roman.

Brichetele, mai putin riscante

Cumparatorii sunt de toate categoriile sociale, de la cei foarte modesti, la cei cu stare, de la cei care au sobe la cei care au cazane sofisticate sau seminee. Brichetele sunt preferate si pentru ca pot fi cumparate în cantitati diferite, în functie de cati bani ai, iar, daca sunt puse în semineu, arata foarte bine din punct de vedere estetic.
„O masina de lemne costa în jur de 1.400 de lei. E mai greu sa ai atatia bani odata. Lemnele mai trebuie taiate, crapate, aranjate. E mult de lucru cu ele. Am lemne, dar cumpar si brichete, iar apoi le combin”, spune Ana Molnar, o clienta a magazinului.
Prefera sa le utilizeze pe timpul noptii, pentru ca nu fac jar si nu sunt riscante. Noul combustibil este mai sigur pentru camera fiicei ei, care doarme profund si nu trebuie sa se trezeasca noaptea ca sa puna pe foc.

Costuri mai mici

Important este ca va avea caldura în casa dimineata, daca pune seara trei brichete peste jarul facut de lemne. „Eu am cazan de caldura. 3.000 de euro m-a costat. Daca îl alimentez cu brichete de rumegus ma tine zece zile fara probleme si fara sa trebuiasca sa mai alimentez”, spune Szucs Arpad, un alt client care ieri astepta sa fie servit cu zece saci. El cumpara brichete-caramida si cilindrice. Brichetele si peletii nu înlocuiesc lemnul, fiind pentru soc termic, dar sunt multi clienti care le folosesc exclusiv din cauza costurilor.
Brichetele si peletii sustin afacerea iarna
Profilul principal de activitate al firmei care vinde brichete si peleti este de comercializare a parchetului, a scarilor de lemn pentru interior si a materialelor auxiliare pentru acestea. Modestele produse sustin însa afacerea pe timpul iernii, cand nu se investeste prea mult în amenajari interioare.
„Pe timp de vara, vindem mai putine brichete si peleti. Atunci e anotimpul constructiilor si al amenajarilor interioare si vindem parchet masiv si scari. În sezonul cald, cumpara brichete în special clientii care au bani si vor cantitati foarte mari. Dar pe timpul iernii afacerea noastra rezista datorita brichetelor si peletilor. Oamenii cumpara de la un sac la zece sau chiar mai mult, depinde cati bani au”, spune Roxana Vidican.
Ea sustine ca iarna, în doua zile vinde un tir de brichete si peleti. Uneori le vinde chiar din masina, clientii asteptand rabdatori si o jumatate de ora sa vina noul transport.
În Oradea sunt putine firme care comercializeaza brichete si peleti, asa ca problema concurentei nu este înca presanta, precizeaza Roxana Vidican.

Preturi

Un sac de brichete-caramida de 20 kg costa 12 lei. Aceeasi cantitate de brichete cilindrice costa 15 lei. Un sac de 10 kg de brichete-caramida costa 6 lei. Un sac de peleti de 15 kg costa 10 lei. Peletii sunt utilizati în special pentru cazanele de caldura mai sofisticate. Cei cu resurse financiare modeste cumpara un singur sac. Clientii cu bani mai multi cumpara în medie zece saci.
Sursa: Adevarul
fashiondays.ro
fashiondays.ro

Copyright © Valea Cascadelor. Constructii, finisaje, amenajari - 2024 valeacascadelor.ro

Newsletter Dezabonare Alerte pret Lista produse

Complexuri comerciale   GDPR  
ABONEAZA-TE LA NEWSLETTER